NYHETER 2022-05-12 KL. 10:00

Bortkörning av skräp blev grejen i år

Av Daniel Bergholm

Bortkörning av skräp blev grejen i år
VINNARE. Max Westning och Wilhelm Möller-Claesson vann årets UF-företag på Vallentuna gymnasium. Foto: Roffe Andersson

Wilhelm Möller-Claesson och Max Westning tog hem årets UF-företag (Ung Företagsamhet) på Vallentuna gymnasium med sitt företag Norrorts hemservice.

Grabbarna fick ett stipendium och mottog även ett diplom från kommunstyrelsens ordförande Parisa Liljestrand och organisationen Rotary på mösspåtagningsdagen.

– Det blev en extra bra dag, säger Wilhelm.

Under årskurs tre på ekonomilinjen får eleverna i uppgift att starta och driva ett UF-företag under året. För Max och Wilhelms del handlar deras tjänst om att med hjälp av bil och släp åka till privatpersoner för att hämta upp det som ska slängas och sedan köra det till återvinningscentralerna i Norrort.

– Vi märkte av att många behövde hjälp med allt från att få bort möbler till trädgårdsavfall som låg och skräpade på folks tomter och valde att satsa på det, säger Wilhelm.

Under året har de snittat minst två kunder i veckan och totalt har de haft runt 40 kunder, där vissa är återkommande.

Vinsten kammade de hem före tio andra bidrag från skolan.

– Nu i efterhand är det en lättnad att vi vann, säger Max.

Hur viktigt har det varit för er att få testa på UF-företagande?

– Väldigt! Att först få lära sig det teoretiska under de två första åren och att sedan få testa det praktiskt i trean. Det har varit lärorikt, säger Wilhelm.

Vad har varit svårast med projektet?
– Vädret! Vi har hamnat i några situationer där vi fastnat med ett tungt släp i uppförsbacke när det varit halt ute, det har väl hänt tre-fyra gånger, säger Max.

Är eget företagande något ni vill sikta på att göra även framöver i yrkeslivet?

– Vi skulle absolut vilja driva något eget framöver. Att jobba mot sina egna drömmar och inte för någon annan, det ger mycket frihet, säger Max och Wilhelm avslutningsvis.

Även andra och tredjepris i tävlingen delades ut under mösspåtagningen. Andrapriset gick till Ronells smycken som drivs av Nelli Salldal och Rokaja Raboeai och tredjepriset gick till LightMeUf av Hana Shaheen och Gabriele Lemezyte.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se