NYHETER 2023-08-10 KL. 11:37

Branden i Lilla Mörby: Jörgen förlorade sitt hem

Av Daniel Bergholm

Branden i Lilla Mörby: Jörgen förlorade sitt hem
FÖRÖDELSE. När avspärrningarna släppte fick Jörgen möjlighet att se förödelsen. Det här var allt som var kvar av hans husvagn. Foto: Privat

Den 22 juni totalförstördes Lilla Mörby i Vallentuna i en anlagd brand. En av de som drabbades var Jörgen Wikström som har bott i området de senaste 4,5 åren. Av hans husvagn blev det bara aska kvar och när han beskriver den senaste tiden har han svårt att sätta ord på känslorna.

– Det har varit en jävligt jobbig månad. Jag har ingenting kvar – allt förstördes i branden. Nu sitter man bara och hoppas på att man kan få ersättning för skadorna, säger Jörgen Wikström.

Under eftermiddagen dagen innan midsommar satt Jörgen utanför sin husvagn och knappade på sin laptop. Under tiden hörde han hur en dispyt bröt ut på andra sidan den ladugård som låg intill, och efter det gick allt fort.

– Jag uppfattar det som någon form av uppgörelse. Till slut märkte jag hur någon som jag aldrig sett förut började hälla ut en bensindunk och hur ladugården plötsligt fattade eld, säger han.

Jörgen Wikström.

Foto: Privat

Räddade man

Jörgen beskriver ladorna i närheten av hans bostad som ”fyllda med sågspån i isoleringen” och att när branden slog upp, eskalerade allt på bara några minuter. På övervåningen av ladugården fanns en lägenhet, och när fönstren plötsligt small till insåg han allvaret i situationen.

– De small som kinapuffar. Jag och en granne försökte först släcka med vattenslangar, men det var alldeles för varmt. Brandmännen sa efteråt att det var 1200-1500 grader i branden. Jag lyckades få med mig min ryggsäck och rullator, allt annat lämnades kvar, säger Jörgen Wikström och fortsätter.

– På vägen ut såg jag även att en dörr till ett företag stod öppen, och när jag gick in satt en person med hörlurar på som jag bokstavligen fick slita med mig ut. Jag sa bara: ”Du måste ut härifrån, det brinner!”.

ANTÄNDES.

Under eftermiddagen satt Jörgen utanför sin husvagn och hörde hur det blev tumultartat en bit bort. Strax därefter stod ladan i brand som sen spred sig över hela Lilla Mörby.

Foto: Privat

”Trög som sirap”

Väl på plats utanför det brandhärjade området kunde han och hans grannar bara se på hur deras bostäder raserades och hur det stora rökmolnet spreds över Lilla Mörby.

Från första kvällen fick de hjälp med boende på ett hotell i Täby och därefter ett i Vallentuna där han fortsatt bor idag.

– Det var bra att vi kunde få den hjälpen. Men annars har processen med socialtjänsten varit trög som sirap. Jag har fortfarande inte kunnat få några kläder, och det är nästan bokstavligen så att man gått runt med kalsonger på gatan.

Resten av Jörgens sommar har gått till att kunna få någon form av upprättelse. Det enda som finns kvar är det han har förvarat i ett hyr-förråd, men det tog en dryg månad att få tillgång till då även nyckeln försvann i branden. Husvagnen som han ägde hade trafikförsäkring, men det innebär samtidigt att ingenting av det som fanns inuti går att få ut på försäkringen.

Efter branden i Lilla Mörby har två personer häktats misstänkta för grov mordbrand. Jörgen berättar att de nu har kontakt med brottsofferjouren och att en advokat är inkopplad i fallet.

– Men de har sagt till oss att innan det där blir ett mål i domstol kan det ta över ett halvår. Det låter så dumt, för vi behöver få hjälpen nu. Att kunna få någon ersättning för allt man förlorat, säger han.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se