NYHETER 2023-05-25 KL. 08:22

Brandstationen levde upp till barnens förväntningar

Av Daniel Bergholm

Brandstationen levde upp till barnens förväntningar
POPULÄRT Det var många förskolebarn som tyckte det roligaste under besöket på brandstationen var att släcka en fiktiv brand med hjälp av en riktig vattenslang. Foto: Roffe Andersson

Under en hel vecka fick hundratals förskoleelever möjigheten att besöka Vallentuna brandstation.

Bland annat fick de utforska brandbilen, krypa genom en röktunnel och den populäraste stationen – att släcka ett hus som fiktivt stod i brand med hjälp av vattenslangen.

Under veckan som förskoleklasser besökte brandstationen fick de på ett lekfullt sett en inblick i hur livet som brandman kan se ut. I det ingick lite grundläggande kunskap om bränder och samtidigt fick barnen möjlighet att testa på fem olika stationer.

Det var roligast
Under den sista dagen var förskoleklasser från Kårsta skola, Bällstabergsskolan och Vittraskolan på plats och det var många uppspelta miner under tiden samtliga stationer avverkades.

– Jag tycker det var roligast att få släcka huset med brandslangen, och det lyckades jag också med, säger en av de mer nyfikna eleverna på Bällstabergsskolan.

– Vattenslangen var det bästa, även om det var svårt att sikta rätt, säger en annan.

Många tyckte även att brandbilen hade en hel del intressanta funktioner. Intresset går även så långt att flera elever under den timmen besöket håller på kastar ur sig att: ”Jag vill bli brandman när jag blir stor”.

NYFIKNA Barnen hade många frågor att ställa till brandmännen på Vallentuna brandstation. Foto: Roffe Andersson


Tidig relation
Enligt Christian Atmer, brandman på Vallentuna brandstation, har veckan blivit en riktig ”hit” för alla inblandade.

Totalt har 24 klasser besökt stationen där de berättat om brandbilens funktion, hur en brandsläckare fungerar, vad som händer om man ringer 112 och hur brandmännen jobbar om ett larm går.

– Mycket handlar om att skapa en relation med barnen. De har varit superpeppade och ställt massa roliga frågor, allt ifrån: ”jag har sett en huggorm” till ”hur känns det om man inte lyckas släcka en brand”.

Precis som barnen på Bällstabergsskolan instämmer han med att vattenslangen varit ett populärt inslag. Under veckan har de försökt få till en mix av både det roliga och seriösa och det viktigaste är att barnen går därifrån med en positiv känsla.

– De tycker det är kul att få göra saker. Vi vill få bort rädslan genom att låta barnen testa på, samtidigt som vi vill att de ska börja tänka på riskerna, säger Christian Atmer.

Maria Jaktlund, förskolelärare på Kårsta skola, ser det som viktigt att deras barn får möjlighet att åka ut och besöka olika yrkeskategorier, bland annat brandförsvaret.

– I utbildningssyfte är det jättebra. Att barnen får komma ut och se hur det fungerar i verkligen. Vi skulle vilja åka och kolla på fler yrken om möjligheten fanns, säger hon.

Hur har responsen från eleverna varit?
– De tycker det är så kul. Den här gruppen är bara pojkar och de har väl triggat varandra. Att se brandbilarna var lite extra häftigt och vi hoppas kunna besöka brandstationen även nästa år.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se