NYHETER 2023-02-09 KL. 08:40

Claes Florman stänger sin praktik i Vallentuna

Av Daniel Bergholm

Claes Florman stänger sin praktik i Vallentuna
NÖJD – Jag har väldigt gott samvete när jag går runt på byn. För jag kan säga att jag har gjort det jag har kunnat, säger Claes Florman. Foto: Roffe Andersson

Efter 37 år som kiropraktor i Vallentuna centrum lägger den 68 årige Frösundabon Claes Florman ner sin praktik vid centrumpassagen. Han satsar nu på en mottagning i Danderyd.

– Jag kommer ihåg varenda patient jag haft, säger han.

I 37 år har Claes Florman behandlat Vallentunabor mot olika besvär, men den 30 januari tog han emot sin sista patient vid centrumpassagen. Anledningen till att det blivit nästan fyra deccenier som verksam i Vallentuna har han inget spikrakt svar på.

– Det har bara blivit så. Men en stor del till glädjen med det här jobbet har varit att få hjälpa till. Det är det som genomsyrat allt, säger han.

”Perfekt rockad”
Anledningen att lämna har enligt honom att göra med att vårdcentralen KRY, som sitter i nära anslutning, vill ta över hela våningsplanet i centrumpassagen. Även om han vetat om att förändringen varit på gång sedan i somras har processen gått fort och framöver kommer han i stället hålla till i Danderyd på Träningsverket tre dagar i veckan då han inte har några planer på att sluta.

– Jag tycker fortsatt det är jätteroligt, så himla enkelt är det. Och så klart att få känna sig behövd, säger han och fortsätter.

– Träningsverket har jag redan gjort i två års tid på onsdagar. Nu när möjligheten kom att utöka den tjänsten kände jag att det blir en perfekt rockad.

Trots att han varit yrkesverksam i Vallentuna sedan 80-talet är han inte speciellt känslosam över att det nu är över. Tvärtom ser han med tillförsikt fram emot att göra något nytt de sista åren innan pensionen.
– Beslutet var faktiskt inte svårt att ta alls. Lite känslosamt var det så klart de sista dagarna. Men jag känner ingen ångest, säger han.

Claes medger däremot att det finns en del rutiner som kommer förändras. Den ost- och skinksalladen han ätit på Lilla Valentina sedan 23 år tillbaka och att inte längre passera järnvägen vid Ormsta station är några av förändringarna.

– För mig har det blivit viktigt med rutiner, att man vet vad man har. Det blir annorlunda nu. Jag tog precis ett foto på ingången till garaget och vid Ormsta station. Den vägen har jag har åkt i 37 år fram och tillbaka. Jag gissar att jag kommer åka fel några gånger när jag ska åt ett annat håll.

Claes Florman har länge varit involverad inom friidrotten i Vallentuna och har jobbat mycket med idrottsrelaterade skador. Att behandla olika typer av idrottare, allt från friidrottare, fotboll- och hockeyspelare och samtidigt behandla otränade människor har lärt honom att man alltid ska individanpassa behandlingen.
– Det är därför du aldrig får ge samma råd till alla. Det är A och O och anledningen till att jag aldrig jobbat utifrån en mall, säger han.

Är du stolt över det du har lyckats åstadkomma i Vallentuna?
– Så här ska jag uttrycka det. Jag har väldigt gott samvete när jag går runt på byn. För jag kan säga att jag har gjort det jag har kunnat. Om det kallas för stolthet så må det vara hänt.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se