NYHETER 2021-01-22 KL. 09:28

Dagens utmaningar - för att träna

Av Hege

Dagens utmaningar - för att träna

NY BANA. Eftersom friidrottarna inte fick springa på kommunala IP passade de på att springa vid kyrkan istället.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Med de nya strängare restriktionerna har friidrotten förlorat möjligheten att vara på IP. För Vallentuna Ridskola är det enkelt att ha lektioner eftersom ytorna är så stora, men det är trixigare att ordna andra avstånd i stallet.

På Vallentuna Ridskola pågår verksamheten som vanligt – men med modifikationer. Det får max vara två i sadelkammaren åt gången, och antalet personer som får vistas i stallet är begränsat.
– Vi har ett helsike som alla andra. Vi har försökt göra allt som kommunen och staten säger. Vi har satt in extragrupper på förmiddagarna så att den som kan får komma då i stället för på kvällen, säger Malin Hamilton som driver ridskolan med sin make Magnus Hamilton.

Distansträning på webben
Själva ridningen är egentligen inte någon stor sak ur smittosynpunkt – ridhuset mäter 24 gånger 80 meter och skulle alltså kunna ta in 192 hästar och ryttare om restriktionerna ska följas.
– Ridningen är det minsta problem vi har, vi är inte i närheten av de siffrorna. Det är värre att folk har dåligt omdöme i vardagen, i affärer och så, och vi jobbar hårt på att det inte får vara många i stallet. Vi har upprop utomhus och är tacksamma för att vi har så stora ytor, säger Malin Hamilton.

För friidrotten har restriktionerna på senare tid slagit hårt.
– När kommunen gick ut med rekommendationen att allt skulle stängas ställde vi in all träning för alla åldrar, berättar Heike Tollefors, vice ordförande i Vallentuna friidrottsklubb.

Hon säger att det är tråkigt både för tränare och ungdomar.
– Det är jättetråkigt för ungdomarnas skull. För många är det inte bara fysiskt, att kunna få röra sig, utan också den sociala biten. Därför har de äldre tagit initiativ och tränat tillsammans till exempel på gångvägar, givetvis under beaktande av alla restriktioner, säger Heike Tollefors.

Det har inte gått att vara på IP, eftersom det varit förbjudet.
Klubben har tre elittjejer som kunnat åka med tränare till Bosön en gång i veckan.
– I och med att de platsar i sverigebästalistan får de träna där, yrkesverksamma har fått träna.
Klubben har dock erbjudit distansträning på webben på fredagar.
Nyårsloppet, som klubben ordnat i många år, gick inte att arrangera i år.
– Det är en tradition många löpare har som inte gick av stapeln. Det blev ett hyfsat ekonomiskt avbräck för oss också, säger Heike Tollefors.