NYHETER 2024-04-25 KL. 09:58

Därför ska du odla nyttiga groddar & skott

Av Cecilia Sandbring/Gazzine

Färska skott och groddar är både goda och nyttiga. Det finns massor av spännande sorter att välja på, och det är lätt att lyckas. Odla själv i köksfönstret så har du det gröna nära till hands i matlagningen!

Därför ska du odla nyttiga groddar & skott
ÄRTSKOTT. Ärtor kan ätas som både skott och groddar. Lägg de torkade gula ärtorna i blöt i två dygn. Odla därefter på fuktigt hushållspapper om du vill ha groddar och i en kruka med jord om du vill ha skott. Foto: Pixabay

Skott och groddar är sprängfyllda med nyttigheter som vitaminer, kostfibrer och mineraler. Raw-food är populärt och många vill odla sina egna groddar och skott. Det fungerar hemma i köket året om, och är så enkelt att alla klarar av det!

Det är skillnad på skott och groddar – även om de flesta frön och bönor både kan groddas och odlas till skott. Ett skott är helt enkelt en grodd som fått växa till sig. För att frön ska bli groddar behövs endast fukt – och man skördar dem precis när det börjat gro. Frön som ska bli skott planteras däremot i jord, och groddarna får växa till skott med blad innan man klipper av dem. Man äter inte roten, och skottet kan ofta växa upp igen när man klippt av det.

SOLROS. Groddar och skott ger ett viktigt smak- och vitamintillskott. Solrosfrön gror snabbt och är goda till maten. Låt skotten bli upp mot 10 cm innan du knipsar av dem. Foto: Pixabay

Skott och groddar är goda att strö över det mesta – allt från mackor, wok och hamburgare till soppor, sallader, såser och pajer. Om du har flera odlingar på gång, i olika stadier, så har du alltid tillgång till de gröna vitaminbomberna. Så länge man kommer ihåg att odlingarna måste hållas fuktiga är det lätt att lyckas!

RÖDBETA. Groddar är fina att dekorera maten med. Rödbetsgroddar med sin intensivt röda färg och goda smak är mångas favorit. När groddarna vuxit färdigt kan de förvaras i kylskåpet där de håller sig fräscha 4-5 dagar. Foto: Pixabay

Skott

? Frön och ärter med skal

? Tryck ned dem en bit i jorden

? Förvara varmt och ljust

? Vattna varje dag

? Klipp av

Goda skott: bovete, mangold, rädisa, ärtor, solros, rättika

Groddar

? Frön, bönor eller linser

? Gror utan jord

? Blötläggs

? Förvara mörkt tills de börjat växa

? Skölj två gånger om dagen

? Äts hela

Goda groddar: alfaalfa, broccoli, linser, mungoböna, rödbeta och quinoa

MELON-GRODDAR. Groddar och skott är sprängfulla av nyttigheter som håller dig pigg och kry. Passar både som sallad och på smörgåsen – och att mixa med frukt och bär till en god smoothie. Foto: Pixabay