NYHETER 2023-04-27 KL. 08:45

De snackade om alkohol och droger med Vallentunaföräldrar

Av Daniel Bergholm

De snackade om alkohol och droger med Vallentunaföräldrar
DROG. Lustgas är en av drogerna som ökar i samhället. Riskerna med det var något som kommunpoliserna Stefan Dahlgren och Fredrik Pettersson berättade om för de föräldrar som var på plats. Foto: Roffe Andersson

Alkohol- och droger har etablerat sig bland unga i Vallentuna, samtidigt minskar föräldrarnas engagemang.

Om detta berättar Rina Omeragic, strateg inom trygghet och social hållbarhet på Vallentuna kommun, och hänvisar till den senaste mätningen i Stockholmsenkäten.

Med anledning av det introducerade kommunen föreläsningen: ”Vet du vad din tonåring gör på fritiden?” som hölls den 17 april i Kulturhuset. Där riktade man sig till tonårsföräldrar i Vallentuna.
– Vi vill nå ut till vårdnadshavare med information kring alkohol- och narkotika, men också hur de kan agera när de misstänker eller ser tecken av narkotikaanvändning och förmedla vikten av föräldraansvaret, säger Rina Omeragic.


Dessa låg på en parkering i centrala Vallentuna under förra veckan. Foto: Joakim Lindeborg


Oroväckande utveckling
På plats för att informera var bland annat polisen, fältgruppen och socialtjänsten och det gjorde de inför ett 70-tal åhörare. Syftet var bland annat att beskriva hur alkohol och narkotikasituationen ser ut i Vallentuna. Stockholmsenkäten visar på att det i Vallentuna finns en etablerad narkotikamarknad och att användandet av narkotika går nedåt i åldrarna.

– Det är oroväckande. De föräldrarna vi bjöd in var föräldrar från årskurs sex till årskurs nio. Vi vet att det efterfrågas kunskap bland dessa, och det här är ett sätt att göra det på, säger Rina Omeragic.

Vad kan man göra som förälder till tonåringar?
– Generellt ska man iaktta ungdomarnas telefoner, men även ha koll på vad barnen gör på sin fritid
– vilka de hänger med, vart de umgås och om de bytt vänskapskrets den senaste tiden. Sedan är det bra att hålla utkik efter annorlunda beteenden och förändringar i ungdomarnas skolprestationer.

Responsen blev enligt Rina Omeragic över förväntan och att de planerar fler föreläsningar likt dessa framöver. Kommunen jobbar samtidigt för att hitta fler kanaler att nå ut med informationen på.

– Vi ser att det finns ett intresse bland föräldrar som vill engagera sig i dessa frågor. Sedan är det en svår målgrupp att nå, framför allt de som redan upplever problem. Där får vi testa oss fram men vi siktar på att ha en liknande föreläsning redan på höstterminen, säger hon.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se