NYHETER 2022-03-24 KL. 11:30

De startade ett lantligt yogacenter i Vallentuna

Av Daniel Bergholm

”Det finns ingen annan plats i Stockholm där det är så lantligt och tyst - det är magiskt”

De startade ett lantligt yogacenter i Vallentuna
Designen av yogacentret är specialgjord av Jonathan och hans fru och överallt finns detaljer i form av tavlor eller olika dekorer från den indiska livsfilosofin. Foto: Roffe Andersson

Efter några tuffa Corona-år i yogabranschen valde engelsmannen Jonathan Pritchard tillsammans med sin fru Ulrica Norrgård att flytta sin verksamhet från Vällingby till Lövsättra Gård i Vallentuna.

Sökordet ”hästgård” på hemnet startade resan till Vallentuna. Efter att ha haft flera bostäder runt om i Stockholm landade de i Sundbyberg och då trodde Jonathan att de hade flyttat klart.

– Min fru, som har både släkt och vänner i Vallentuna, sade en dag att vi skulle på en liten utflykt. Jag såg direkt att det var något lurt i hennes blick och sen när vi kom till platsen kände jag att: ”Damnit! Vi ska flytta en gång till”.

Lantligt och tyst
Redan från start har de älskat sitt nya hem i kommunen.

– Det känns inte som att det finns någon annan plats i Stockholm där det är så lantligt och tyst. Det var det första vi tänkte när vi kom ut hit och det är magiskt, säger han.

De hade under sex år ett yoga-center i Vällingby, men när kunderna försvann under pandemin så skiftade de fokus mot gården i Vallentuna. För två år sedan fanns en ödslig ladugård bredvid deras hus som då bara var ett tomt skal. Idag har det utvecklats till en ståtlig byggnad med frisör, restaurang och på övervåningen befinner sig yoga-centret.

–Både jag, men främst min fru, har spenderat enormt mycket tid med att bestämma varenda detalj. Allt är specialdesignat, säger Jonathan Pritchard.


Nu står yogacentret klart på Lövsättra Gård och kunderna har redan börjat hitta dit. Foto: Roffe Andersson


Har överträffat allt
Under tiden han visar oss runt i de nybyggda lokalerna så visar han upp vad han menar med specialdesign.
Bland annat vinklarna i taket, det massiva ventilationssystemet, ljussättningen och tanken med lokalernas utformning.

– Vi ville verkligen få till en harmonisk känsla och det har blivit bättre än vad vi hade kunnat tänka oss. Detta överträffade allt, säger han.

De har haft öppet i ungefär en vecka och på deras första öppna hus kom över 100 personer. Han minns speciellt en kommentar från en av de första kunderna.

– ”Det känns som hemma”. Då visste vi att vi hittat rätt, det är den känslan vi vill att man ska ha här, säger Jonathan Pritchard.
Tanken är att det ska vara en retreat med övernattningsmöjligheter och målet är att det ska vara klart till i höst då det fortfarande finns en del att göra färdigt.

Hade ont dygnet runt
Jonathans egen resa med yogan startade av flera olika anledningar, bland annat olyckor som gjorde att han inte kunde använda benen.

– Jag hade ont dygnet runt och det fanns en period där jag började oroa mig för hur resten av livet skulle se ut, säger han.

Då fick han förslaget från en kompis i England att testa yoga som ett hjälpmedel och han medger att han till en början var skeptisk.

– Jag kommer ihåg att jag svarade: ”Nu får du sluta skämta, du är inte klok”. Jag var frustrerad och arg på honom då, men samtidigt fortsatte han tjata, säger han.

Jonathan hade många förutfattade meningar om yoga och människor som höll på med det. Men till sist följde han med, mest för att bevisa för kompisen att det inte var någonting för honom.

– Men en duktig lärare lärde mig att det är min egen utveckling som spelar roll och att jag inte ska bry mig om någonting annat. Jag var i ett så dåligt skick och fick inte händerna ner till knäna. Men när jag väl hade börjat med yoga kunde jag inte sluta, jag körde flera timmar per dag.


Foto: Roffe Andersson


– Det blev lite bättre varje vecka. Till slut gick det så pass bra att det kändes som att jag fick livet tillbaka. Sen dess kan man säga att jag har varit en yoganörd, säger Jonathan Prichard.

Idag har han tackat sin vän för tipset många gånger om och nu lär han själv ut några av det svåraste formerna av yoga på sitt eget center.

– Jag är specialiserad på hathayoga och det finns ingen tid i mitt liv när jag är gladare än när jag står framför en grupp. Det är en svårslagen känsla, säger han.

Är du nervös över det här stora projektet?

– Ja, det är klart. Om det inte kommer någon så har vi riskerat mycket och det är extremt läskigt, men jag säger som Kevin Costner: ”If you build it, they will come”. Men man måste bygga det med kärlek och det har vi gjort.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se