NYHETER 2024-05-30 KL. 09:40

”Demokratifest” när toppolitikerna knackade dörr

Av Uffe Lindeborg

Partiledaren Johan Persson (L) och listettan till Europaparlamentet, Karin Karlsbo (L), gav lite stjärnglans åt dörrknackandet under förra veckan i södra Vallentuna.

”Demokratifest” när toppolitikerna knackade dörr
DIALOG. Marie Lind på Gläntastigen blev genuint intresserad av att höra vad Karin Karlsbo och Johan Paersson hade att säga. Foto: Roffe Andersson

Tillsammans med stabsfolk, lokala politiker, utsända från DN, tv-team från TV 4 och oss på lokaltidningen så blev det ett ganska rejält pådrag runt villorna på Gläntastigen. Det märks att det börjar närma sig ett politiskt val.

Det gick lite trögt från början. Gissningsvis var tidpunkten lite väl tidig, vid femtiden, men säkerligen var det nog någon som tvekade på att öppna dörren när de märkte av folksamlingen utanför. Flera av de som öppnade dörren var upptagna med annat. En bakade oxfilépizza, en annan höll på med potträning med barn och en tredje jobbade på distans hemifrån.

INGEN HEMMA. Karin Karlsbo (L) och Johan Persson (L) fick knacka på några dörrar innan de till slut började få kontakt med Vallentunabor. Foto: Roffe Andersson

Skeptisk

Till slut får dock politikerna napp.

– Får jag lämna en liten kärleksförklaring från liberalerna, säger Johan Persson, och räcker fram ett flygblad.

– Jag blir så nervös, säger Marie Lind, när hon upptäcker att det står två toppolitiker vid hennes tomtgräns.

– Den där gubben känner jag igen, säger hon.

DOKUMENTERAS. TV 4 filmar medan Vallentunabon Marie Lind och politikerna Johan Parsson och Karin Karlsbo diskuterar politik. Foto: Roffe Andersson

Johan Persson förklarar att de är ute och knackar dörr och att det är flera journalister med dem. Kvinnan tinade upp och plötsligt uppstod en intressant dialog om politik. Marie inser att hon har en god chans att ställa egna frågor:

– Varför skulle jag rösta på dig?

– Vi tror på ett starkare samarbete för ett starkare Sverige, proklamerar Johan Persson.

Samtalet gick fram och tillbaka. Politikerna gick till nästa dörr. Inför tv-teamet berättade Marie Lind att hon inte blivit helt övertygad. Hon blev glad för besöket men saknade svar på en del frågor.

PRATGLADA. De två toppolitikerna visade sig från sin hjärtliga sida när Vallentunabor öppnade dörren. – Det är ju en demokratifest, nu är det val, menade Johan Persson Foto: Roffe Andersson

Hursomhelst, om vi tror att vi inte kan påverka det som händer inom EU så tog sig ändå en del av EU-politiken tid denna försommarkväll till att besöka vanliga villor i Vallentuna.