NYHETER 2022-06-02 KL. 13:00

Det här är nytt inför valet 2022

Av Daniel Bergholm

Det här är nytt inför valet 2022
Helena Klange (KD), ordförande i valnämnden, går igenom förändringarna inför valet i höst. Foto: Pressbild

Sedan det senaste valet 2018 har det fattats beslut om en rad förändringar till kommande val. Valnämndens ordförande Helena Klange (KD) går här igenom nyheterna inför valet 2022 som sker den 11 september.

Valdistrikt:
–Det stora som händer med valdistrikten är att många har blivit omritade. Den största förändringen är att valdistriktet (Markim/Orkesta/Frösunda), nu bara blir (Markim/Orkesta), respektive att Frösunda har hamnat i Kårsta. Sen har vi ritat om södra Vallentuna, (Lovisedal/Bällsta/Karlberg) för att de ska följa nyckelkodstalen, något de inte gjort tidigare. Nyckelkodstalen handlar om att distrikten ska följa postnumret.

Valdistrikten ska inte heller vara för små eller för stora, utan ska ligga mellan 1000–2000 personer.

–Där var det tidigare några valdistrikt som höll på att slå i taket, vilket kan leda till att det tar tid för den som kommer och röstar, samt att det blir mycket arbete i rösträkningen och i slutändan får vi sitta och vänta länge på resultatet. Inför valet har vi även lagt mycket tid att räkna ut befolkningsprognosen framöver, eftersom vi vill behålla de nya valdistrikten för en lång tid framöver.

Vallokaler:
–Här kommer det ske stora förändringar. Vi har tagit hänsyn till instruktionerna från pensionärsrådet och en punkt som handlar om tillgängligheten. Alla lokaler ska vara tillgängliga, så alla kan komma in och rösta. Vi har både tagit bort en del lokaler som inte var tillgängligsanpassade, och försökt att i så stor utsträckning som möjligt använda idrottshallar, då de ligger i markplan, är stora till ytan och anpassade för folk med funktionshinder.

Den helt nya vallokalen är Hagaskolan, sen har Karlbergsskolan tagits bort (Karlbergsskolan Södra, Hjälmstaskolan (Karlbergsskolan Norra) och Väsbygården.

–Konkret för Vallentunaborna betyder det att de som tidigare röstat i Karlbergsskolan (Karlslundsskolan Södra) kommer gå till Tellushallen, de som röstat i Hjälmsta (Karlslundsskolan Norra) ska gå till Hagaskolan och de som röstat i Väsbygårdens lokaler ska gå till
Rosendalsskolan Södra.
Tidigare har vi haft tolv vallokaler, men i år blir det alltså tio totalt.

Informationsutdelande:
–Detta kommer främst ske genom röstkorten, där allt kommer stå tydligt. Men sen även på kommunens sociala medier och olika annonser. Vill man veta mer finns allt på ”vallentuna.se” om man söker på ”val”. En ny sak till det här valet är att om man tappat bort sitt röstkort så har man tidigare kunnat skriva ut ett dubblettröstkort på kommunhuset, men nu har vi gjort så att man skriver ut det i kulturhuset på Kontaktcenter i stället.

Förtidsröstning:
-Den drar i gång onsdagen den 24 augusti och pågår fram till valdagen. Detta är något som nästan hälften av befolkningen i Vallentuna gör nu för tiden. Förtidsröstning kommer finnas tillgängligt i kulturhuset i centrala Vallentuna som tidigare, men vi har utökat öppettiderna.

Nu kommer det vara öppet till klockan 18:00 på vardagar, samt klockan 16:00 på helger, vilket är en eller två timmar längre än tidigare.

I Karby kommer förtidsröstningen i år vara på haket, i stället för biblioteket.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se