NYHETER 2024-06-04 KL. 11:38

Efter olyckan - Mats och Eva tillbaka i sadeln

Av Victoria Sid

Åtta dagar innan sitt bröllop, på väg till möhippan, var paret Mats Hansson och Eva Lindoff med om en ordentlig trafikolycka på Väsbyvägen. Livet vändes upp och ner och trots konstant smärta har de tagit sig tillbaka upp i sadeln.

– Båda vi har ett liv före och efter olyckan. Så är det. Man får försöka göra det bästa av situationen. Livet kommer inte bli som innan, säger Mats.

Efter olyckan - Mats och Eva tillbaka i sadeln
MOTALA. I början på maj kom de i väg på sin första åktur tillsammans efter olyckan. Känslan var till en början lite ringrostig för Evas del men för Mats fick han tillbaka en del av livet. Foto: Victoria Sid

Utanför villan, längst in på en grusväg i Johannesudd glittrar en trehjulig motorcykel, så kallad trike, i solljuset. Bakom står ett hundsläp i matchande blå och orangea färger. Lackningen har Mats gjort helt själv. Han ser stolt på hojen som givit honom lite av livslusten tillbaka. Trots bestående skador och en förlamad arm är hans passion för hojar starkare än någonsin.

– Det är meningen att jag ska köra hoj, säger Mats.

I villan har Mats bott i 20 år och Eva i snart fyra år. Visionerna för huset var stora när Eva kom in i bilden men allt stannade av en vacker septemberdag för snart tre år sedan. Det var en vecka kvar innan de skulle säga ja till varandra men först skulle Eva fira den stora dagen i stan.

– Jag skulle skjutsa Eva in till Djurgården på motorcykel för hon skulle på hennes möhippa, säger Mats.

– Min syster och lite vänner stod där inne och väntade, säger Eva.

Paret körde iväg men kom inte längre än till Väsbyvägen, fem minuter från deras hem. De körde mot Vallentuna och vid Lilla Mörby körde en lastbil rakt ut framför motorcykeln. En krock var oundviklig. Fyra larmsamtal kom in till räddningstjänsten. Det känner Mats och Eva stor tacksamhet för.

– Du väjde så mycket du kunde men sen gick det inte mer, säger Eva.

SKRAPSÅR. Trots den allvarliga olyckan på Väsbyvägen hade de inte ett enda skrapsår när de kom in till akuten på Karolinska sjukhuset. Hjälmen Mats hade på sig har bara några ynka repor. Foto: Victoria Sid

Redan efter sex minuter kom helikoptrar som tog paret till Karolinska sjukhuset. I nio dygn låg Mats nedsövd. Frakturer, skador på hjärnan och nerver gjorde att läkarna inte visste om han skulle kunna prata när de väckte honom.

Mitt i allt fanns även Eva med sina inre blödningar. Hon var öm och blå på stora delar av kroppen men var fast besluten om att komma hem. Med sitt långa förflutna inom sjukvården visste hon därför hur hon skulle agera för att upplevas tillräckligt frisk. Efter fyra dygn var hon hemma.

– Mats hade öppna frakturer och förlamning och det var så mycket uppenbara skador medan jag var ju bara krossad och hade inre blödningar och andra saker som inte syntes, säger Eva och fortsätter:

– Och jag har något inbyggt i mig, jag skulle bara hem. Det spelade ingen roll hur ont jag hade.

JA. Ett år efter olyckan gifte sig Eva och Mats i toppvåningen på Scandic i Infra City. Evas systerdotter jobbar på Scandic och prästen, som nu blivit något av en familjepräst, var villig att komma dit. Foto: Privat

Båda två har opererats flera gånger efter olyckan och är helt och hållet överens om att svensk sjukvård är helt fantastisk. Listan på alla inom vården som Mats och Eva vill tacka är lång. På de olika avdelningarna och sjukhusen har de gång på gång fått bevittna bra sjukvård. På Mats underarm finns ett linjallångt ärr från operationerna i armen.

– Jag var en av de mest skadade som dem haft på hjärnskaderehabet på Danderyds sjukhus. Avdelning 84. Då var jag trasig. Jag förstår inte hur de lyckades, säger Mats.

Till följd av olyckan har det blivit många sjukhusvistelser, långdragna försäkringsärenden och en rättegång kring olyckan. När Eva fick läsa rapporten från Polisen förstod hon hur illa skadad hon själv varit. Men förutom konstant smärta har båda två helt tappat sina närminnen.

– Det är skitjobbigt. Min förlamade arm är absolut inte rolig men jag skulle nästan säga att minnet inte är långt borta. Jag måste skriva upp anteckningar hela tiden för att ha en chans att komma ihåg, säger Mats.

Olyckan satte stopp för många av Mats och Evas planer det året men sommaren efter samlade de vänner och familj för att ta igen sitt bröllop. Barnen och vännerna har ställt upp som en enda stor familj efter olyckan.

– 16 juli 2022. Då hyrde vi högsta våningen, etagevåningen på Scandic i Infra city, säger Mats och ler.

JA. Ett år efter olyckan gifte sig Eva och Mats i toppvåningen på Scandic i Infra City. Evas systerdotter jobbar på Scandic och prästen, som nu blivit något av en familjepräst, var villig att komma dit. Foto: Victoria Sid

Med snart tre år sedan olyckan är livet inte vad det en gång varit men både Mats och Eva skiner och har nära till skratt. När Mats insåg att han fortfarande kan köra motorcykel köpte han en Trike. Han lackade om den och för någon helg sedan testade paret att åka i väg tillsammans. Första gången efter olyckan.

KÄMPARGLÖD. Mats och Evas liv vändes upp och ner efter olyckan men trots konstant smärta skiner båda två. Vissa dagar har varit tyngre än andra men att ge upp har inte varit ett alternativ. Foto: Roffe Andersson

– Det kändes lite ringrostigt men ingen rädsla. Vi har våra hjälmar där vi kan prata med varandra och jag kan sitta där och planera middagen, säger Eva.

– När jag sitter på den, en stor del av livet har kommit tillbaka och jag tror att jag har blivit lättare att leva med, säger Mats.