NYHETER 2023-04-27 KL. 08:15

Eivors porträtt tar över Öppen konstvägg

Av Daniel Bergholm

Eivors porträtt tar över Öppen konstvägg
UTTRYCKSFULLT. Lindholmensbon Eivor Underdal ställer ut sina porträtt på Öppen konstvägg i Vallentuna. Foto: Roffe Andersson

Under de kommande veckorna ställer Lindholmensbon Eivor Underdal ut sina porträttmålningar på Öppen konstvägg i Vallentuna Kulturhus.

Stora delar av hennes liv har hon jobbat som danspedagog med folkdanser från olika kulturer, vilket är en av anledningarna till hennes intresse för konst.

– Jag har alltid haft en stor vilja att uttrycka mig och få jobba med det. Att skriva, måla och dansa har alla med konstnärliga uttrycket att göra och målningen har blivit en perfekt sysselsättning, säger hon.

Går i släkten
Det genomgående temat för utställningen är porträtt. Att det blev just det hon har inriktat sig på har en lite speciell historia, som har att göra med hennes pappa som också var amatörmålare.

– Han målade väldigt mycket miljö – hus, träd och skog, men var inte så duktig på människor. Då tänkte jag att det är bäst att börja med det svåraste. Jag fastnade direkt för att försöka få fram de uttryck som ett ansikte kan visa. Det är det jag hela tiden är ute efter och det tröttnar jag aldrig på.

Eivor beskriver sig lite som en perfektionist och lägger mycket tid om dagarna på att gå igenom målningarna, göra om och göra rätt. Intresse för målandet har under årens lopp gått i vågor, men för fyra-fem år sedan har det återigen blivit en stor hobby och när hon målar utgår hon efter tusentals fotografier som hon hittar på nätet.


ÖGONSTEN. Hennes personliga favorit är de två polska flickorna som håller om varandra. – Glädjen i ögonen gillar jag extra mycket, säger Eivor Underdal. Foto: Roffe Andersson


Favoriten
En målning brukar ta en dryg vecka att genomföra och bland tavlorna som hon ställer ut på öppen konstvägg finns en tydlig favorit.

– Jag gillar de polska flickorna, där den ena lyfter den andra. Den har mycket detaljer och var ärligt talat skitsvår, vilket också var det roliga. Glädjen i ögonen gillar jag extra mycket, det är lite spännande, säger Eivor Underdal.

Trots att hon är 83 år gammal ser hon fortfarande möjligheter att utvecklas, och återigen kan de målsättningarna kopplas till hennes pappa.

– Jag vill försöka utvidga motiven, och få till annat än människor. Det kan handla om ett träd eller att göra en miljömålning. Det finns alltid mer att göra, säger hon.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se