NYHETER 2023-09-14 KL. 08:40

Eleverna skapar konstverk i gångtunnel

Av Daniel Bergholm

Eleverna skapar konstverk i gångtunnel
FÄRGSTARKT Tjejerna i årskurs 8 på Rosendalsskolan Norra tycker det är roligt att få vara med i ett projekt som ger lite mer färg till Vallentuna. Bild fr. vänster: Meja Ydehed, Emma Eriksson, Elsa Nordberg och Julia Olsson Foto: Daniel Bergholm

Samtliga klasser på Rosendalsskolan Norra har varit delaktiga i att förvandla en trist gångtunnel under Teknikvägen till ett färgstarkt konstverk. Snart är projektet färdigt och fredagen den 15 september invigs konstverket.

Projektet görs under två veckors tid i ett samarbete mellan Rosendalsskolan Norra, Streetcorners ”Skapande skola”-projekt och Vallentuna kommun. Drygt 420 elever på skolan har bidragit, där de själva fått utforma hur tunneln framöver ska se ut. Tillsammans med nytillkommen belysning är målet att skapa en trevligare miljö i och runt gångtunneln, samt bli en färgstark överraskning för alla som passerar.

– De har valt att göra former av djur och instrument - så det blir fullt med dragspel, kaniner och igelkottar. Det har varit många glada miner och lite speciellt att göra projektet utomhus. Men hittills har vi haft tur med vädret, säger Micke Rickman, projektledare på Streetcorner.

Mer färg till Vallentuna

Några av eleverna som bidrar till konstverket är Julia Olsson, Elsa Nordberg, Emma Eriksson och Meja Ydehed, som går i årskurs 8 på Rosendalsskolan Norra. De är samtliga överrens om att någonting behövde göras åt den ”tråkiga” gångtunneln och uppskattar sättet det görs på. Deras uppgift för dagen är att måla och fylla i de ritningar som redan påbörjats av de yngre årskullarna.

– Det är kul att få vara kreativ på det här sättet. Vi hade kanske tyckt det vore mer spännande att få göra formerna, men det här har också varit roligt - om än lite kladdigt, säger tjejerna och kollar på varandras färgdränkta tröjor.

Den bakomliggande orsaken till det är att uppgiften inkluderar målning av taket på tunneln.

När projektet är färdigt hoppas de att klassernas bidrag ska kunna sprida glädje till de som passerar, och bidra till en roligare miljö i området.

– En äldre dam stannade nyss till och sa hur fint det såg ut. Det känns roligt att man får vara med och bidra till att ge mer färg till Vallentuna. Förhoppningsvis kommer det att finnas kvar under lång tid, säger Meja Ydehed och övriga nickar instämmande.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se