NYHETER 2022-01-27 KL. 11:16

En oväntad inneboende - en iller

Av Daniel Bergholm

I tre månader ska en iller ha bosatt sig hos Karin Nyblom i hennes radhus i Åby Park. Innan hon fick tag i illern, som hon först trodde var en råtta, utspelade sig något som kan liknas vid en skräckhistoria på Takpannevägen.

En oväntad inneboende - en iller
Karin hoppas kattfällan som hon placerat i sovrummet ska kunna fånga in illern.

– Jag är inte lättskrämd, men det här var obehagligt, säger hon.
Gulligt, läskigt, sen gulligt igen. Karin Nyblom berättar att hon för tre månader sedan märkte av att något började röra sig runt i hennes hem.

Efter några dagar började hon också höra konstiga ljud, vilket blev startskottet på ett långtgående sökande.

Hon tänkte omedelbart på möss och köpte lite musfällor, men ingenting hände. Senare ringde hon till skadebekämpningsföretaget Nomor, liknande Anticimex.


Illern på bilden är inte densamme som ska ha setts hemma hos Karin. Foto: Adobe


Klättrade upp i sängen
– De kom hit och trodde då att det var något större än möss och satte in fyra råttfällor. På en filt i mitt sovrum fanns bland annat ett stort avtryck. Mina vänner trodde jag hade fått in ett monster, säger Karin Nyblom.
Tre gånger inom loppet av några veckor kollades fällorna till och Nomor lade på nya beten, men återigen blev det inget napp. Hela tiden märkte hon av att någonting sprang runt i hennes hem.

– Jag hörde dunset, små trippande ljud och när jag på kvällen släcker lampan och lägger mig så var det något som strök sig över mina ben i sängen.

Karin påpekar att hon inte är lättskrämd. Men att få upp en råtta, vilket hon först trodde att det var, i sängen, gav en rejäl obehagskänsla.

– Men jag tänkte att: ”Biter han mig så får han väl göra det, i värsta fall får jag åka till sjukan”, säger hon.

Fick tag i svansen
Varje dag var det lugna gatan men så fort Karin släckte lampan så blev det livat. En natt för ungefär 10 dagar sedan så bestämde hon sig för att fånga den.

– Jag såg en skugga i hallen och kände att något var på gång. När jag kände att den var på väg upp på sängen så tände jag lampan och slängde mig över den och fick tag på svansen.

Det var då hon upptäckte att det var en iller som hade flyttat in i hennes hem de senaste månaderna.

– Den var väldigt gullig. Och jag har förstått nu i efterhand att den sökt värme när den tryckt sig mot mitt ben på natten, säger hon.

Men det var enda gången hon fått tag i illern. Nu har hon ordnat en kattfälla till hemmet för att försöka igen. Hon vill nämligen få med den till veterinären för att kolla om den är chippad och på så vis lokalisera ägaren.Ville bara hitta ägaren
Ett meddelande på Facebook gav stor uppståndelse och från början förstod hon inte Göran-kopplingen som många tipsat om.

– Jag tyckte folk var så oseriösa och dumma att jag lämnade gruppen. Men nu när jag förstår vad de pratade om så fattar jag. Men jag ville bara ha hjälp att hitta en ägare, säger hon.

Framöver anser Karin Nyblom att hon har i uppdrag att polisanmäla händelsen och även anmäla till Länsstyrelsen, och hon har fortfarande hoppet uppe om att hitta ägaren.

Mikael Fransson, vilthandläggare på Länsstyrelsen, berättar att detta är något som händer då och då, även om det är ovanligt. Samtidigt vill han inte utesluta att det kan röra sig om någon annan art.

– Först är det nog viktigt att artbestämma, iller är inte vanligt. Vanligare är det med att mårdar hittar in i hus.

Att Karin Nyblom bara stött på den en gång på tre månader gör att det är svårt att veta om den faktiskt bor där.

– Det är svårt att säga, men dessa djur är samtidigt väldigt skygga av sig.

Det finns däremot några saker hon kan göra, som att ansöka om skyddsjakt eller vända sig till kommunens viltvårdare. Mikael Fransson avslutar med att påpeka vikten av att täta igen sitt hus för att förhindra detta.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se


Foto: Roffe Andersson