NYHETER 2025-02-13 KL. 09:55

Fältkök på plats – Vallentuna rustar för kris

Av Anneli Leijel

Tänk dig att strömmen går – och inte kommer tillbaka på flera dagar. Hur lagar vi mat? Hur får vi rent vatten? I Vallentuna har kommunen nu rustat sig för just sådana scenarion genom att köpa in fältkök och stora vattenvärmare.

– Det här är ytterligare ett sätt att stärka beredskapen i kommunen. Det är viktigt att kunna laga mat om något händer och vi får ett längre bortfall av el eller vatten, eller om elen kommer och går under lång tid, säger Vallentuna kommuns kostchef Charlotte Müntzing.

Fältkök på plats – Vallentuna rustar för kris
UTEKÖK. Under våren levereras tre fältkök och tre stora vattenvärmare som Vallentuna kommun har köpt in. Foto: Pressbild

Det är två stora fältkök à 150 liter och ett mindre fältkök för 75 liter, som kommunen köpt in. Man har också köpt tre fältvattenvärmare, stora vattenkokare, på vardera 80 liter. Den sammanlagda kostnaden för köken och vattenvärmarna landar på drygt 800 000 kronor.

– Vi sökte bidrag från Livsmedelsverket för fältkök och vattenvärmare och fick det. De medel vi fick täckte hela vårt inköp, berättar Charlotte Müntzing.

Vallentuna kommun är i gott sällskap när det gäller att köpa in fältkök. Företaget som kommunen köper in fältköken och vattenkokarna ifrån berättar att de har fått in ett tiotal beställningar från främst regioner och kommuner det senaste halvåret.

– Vi märker ett stort intresse. Beställningarna har kommit in i takt med att omvärldsläget förändrats och det politiska budskapet om stärkt beredskap blivit tydligare, berättar Per Johansson på företaget Johansson Kauppi konsult AB.

De stora vattenvärmarna är framför allt tänkta att användas för disk och för hygien. Rent vatten är viktigt för stora delar av samhället i händelse av kris.

– Inte minst inom vården behövs vatten för hygienen, både hos dem som arbetar och brukarna, påpekar Per Johansson.

Enligt honom är fältköken lätta att hantera om man är köksutbildad.

– Användarinstruktioner och utbildning behövs, men apparaten i sig är inte jättekomplex. Utmaningen är att laga mat utomhus. Annars är de anpassade för att vara så enkla som möjligt för att fungera under kris, säger Per Johansson.

Han beskriver dem som en stor gryta på hjul, gjord för enklare maträtter såsom pastasås, soppa och för att fylla termosar med tevatten. Beroende på modell fungerar fältköken så att man eldar i en kamin som värmer kokgrytan som består av två mantlar, en bottensida och en insida, vilket gör att värmen sprider sig på bästa sätt. Köken är anpassade för utomhusbruk och för minusgrader och kan värmas upp antingen med ved eller med gasol eller diesel.

– De är gjorda i rostfritt stål för att hålla länge och tillverkade i Finland. Tillverkaren fyller 100 år i år, så produkterna är väl testade, säger Per Johansson.

Så fort fältköken har levererats till kommunen i vår, kommer kommunens kökspersonal att få lära sig hur de fungerar, berättar kostchef Charlotte Müntzing.

– När personalen väl kan köken är tanken att vi ska kunna visa dem för allmänheten, till exempel på Tryggare Vallentunadagen under beredskapsveckan i höst, säger Charlotte Müntzing.

Finns planer på att hyra eller låna ut fältköken, till exempel till föreningar?

– Det har vi inte prata om ännu, men det är något att fundera på. Det är bra om de används och inte bara står och väntar. Det skulle också kunna bli en aktivitet för skolorna, att vara ute och använda dem. Det är en bra övning för kökspersonalen, samtidigt som det också är bra för elever och barn att se hur de fungerar.