NYHETER 2020-10-09 KL. 08:34

Fastpartner: "Vi jobbar aktivt med att hitta nya hyresgäster"

Av Anneli

Fastpartner:

VÄNTAR PÅ "RÄTT HYRESGÄST". Här på övervåningen fick en restaurang lägga ned. Fastighetsägaren vill nu se "popup-butiker" och kontor i lokalerna
Foto: ROFFE ANDERSSON

I Vallentuna centrum står flera lokaler tomma. Nyligen gick restaurang Stars and Stripes i konkurs.

Hur står det egentligen till med Vallentuna centrum och vilken typ av verksamhet vill fastighetsägaren Fastpartner satsa på?

– Vi har drygt 50 lokaler i området och i dagsläget är fem vakanta. Vi jobbar aktivt med att hitta nya hyresgäster. Två har etablerats nu under sommaren och hösten, Lejonkulan Foto och interiör och nu i oktober öppnar Express Nail, med manikyr och fotvård, berättar Marie Grönquist, Fastpartners områdeschef i Vallentuna.

Närcentrum
Men i den ena lokalen av dem du nämner var det ju Lejonkulan och Fotobutiken som slogs ihop?

– Ja, de utökade och förhoppningsvis kan de växa tillsammans.

Vilken typ av centrum är tanken att Vallentuna ska vara?

– Det är först och främst ett centrum för dig som bor i kommunen, ett närcentrum. Vallentuna är en väldigt stor pendlande kommun. Många pendlar ut under dagtid, men under pandemin när många jobbar hemifrån, då ser vi att många besöker centrumet på ett annat sätt. Vi hoppas att man får en positiv upplevelse och att fler hittar hit i framtiden, säger Marie Grönquist och fortsätter:

– Detaljhandeln har generellt sett haft det tufft och e-handeln tar delar av handeln, så många köpcentrum har det tufft. Men vi ser att många väljer att besöka vårt centrum i och med att det är ett centrum dit man går också för annat, såsom att gå till tandläkaren, till vårdcentralen och liknande. Det är positivt också för handeln.


igcaption>FÄRRE RESTAURANGER. När Stars and Stripes gick i konkurs så
minskade utbudet av matställen i Vallentuna centrum.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Vad vill ni satsa på i Vallentuna centrum?

– Både vi och Vallentuna kommun, som äger marken, har gjort undersökningar om vad invånarna vill ha. Gärna restauranger och caféer, något som höjer mysighetskänslan, är svaret. Så vi försöker få till butiker och caféer som tillför något och gör att man vill vistas i centrum. Det ska komplettera det utbud som finns idag. Vi väntar gärna på ”rätt hyresgäst”. Som kund kanske man upplever att lokaler är vakanta en viss period, men för oss är det viktigt att hitta rätt på lång sikt.

Finns det några tankar på att göra om Vallentuna centrum till ett inomhuscentrum?
– Nej, det är inte aktuellt. Dels finns det inga tekniska förutsättningar för detta, dels nu under coronapandemin har vi sett att det finns fördelar med att vara ett utomhuscentrum.

Många Vallentunabor handlar sin mat på annat håll, till exempel i Arninge. Hur ser ni på det?

– Kommunen växer och för oss är det jätteviktigt att dagligvaruhandeln växer som andel av handeln som vi vill ska växa i centrum. Vi vill gärna få in mer livsmedel och på sikt kommer matvarubutikerna som finns i centrum att behöva större ytor. Vi tittar på att utveckla nya ytor för det.

– Basen är ju livsmedel, Systembolaget och apotek. Det vill vi behålla och förädla och sedan komplettera med ett bra grundutbud som man behöver dagligvis, samt restauranger, caféer och upplevelser som gör det mysigare i Vallentuna centrum.