NYHETER 2022-05-05 KL. 13:00

Film från Vallentuna skildrar kriget i Ukraina

Av Daniel Bergholm

Film från Vallentuna skildrar kriget i Ukraina
INSPELSPLATS. Då två av tre i produktionen var från Vallentuna var det nästan givet att en del skulle spelas in i kommunen. Foto: Ellinor Österberg

Den 21 april släppte Vallentunaborna Tomas Kullström och Anders Österberg kortdokumentären ”Home”. Syftet är att få fler att engagera sig och hjälpa till i Ukrainakrisen.

– Det ska vara tydligt, men samtidigt inte för hemskt, säger Tomas Kullström.

Idén till dokumentären kom efter ett tidigare samarbete som Tomas haft med den ukrainska balettdansösen Levgeniia. Hon kom till Sverige för tre år sedan och när kriget slog till frågade hon Tomas om de kunde göra något för att uppmärksamma det.

– Vi bestämde oss för att göra en film som både visar upp den ukrainska kulturen, och fångar det som händer med kriget, utan en massa död och blod. Det går att visa att det är fruktansvärt ändå, säger han.

Filmen innehåller mycket från den ukrainska kulturen. Balettdansen, folkdräkterna och även musiken, från Eurovisionvinnaren ”Jamala”, som skrevs efter att Ryssland annekterade Krimhalvön.


TANKEVÄCKARE. Dokumentären Home speglar kriget i Ukraina. Foto/redigering: Tomas Kullström


Filmens huvudrollsinnehavare är Levgeniia och en av hennes tidigare balettelever, en 10-årig tjej som precis flytt från staden Charkiv i Ukraina. Från att de drog i gång har det tagit två-tre veckor att få ihop allt.

– Det har varit väldigt intensivt, men det har flutit på bra och känslan är att vi fått med allt som vi tänkte oss från början, säger Tomas Kullström.

Filmat i Vallentuna
Tomas Kullström har fotograferat medan Anders Österberg har filmat. Då båda är från Vallentuna var det givet att en del av filmen skulle utspela sig i kommunen.

– Vi har valt att filma en del scener ute vid åkrarna i Brottby. Alla scener vi gjort är utomhus, både i Vallentuna och i Hagaparken så vi var beroende av väder och vind, säger Kullström.

Att hitta klipp som fungerar att använda till det här syftet har varit svårt menar Tomas Kullström. En viktig del i arbetet har varit källhanteringen och totalt har det i slutändan bara använt en fjärdedel av det inhämtade matierialet.

– Rent faktamässigt skulle jag säga att det är säkra källor vi använt. För oss är det viktigt att inget kan vara tvivelaktigt, säger han.

Visas på SVT
Filmen publicerade dem först på Youtube och andra sociala medier. Den har även hunnit med att vara en del av olika Ukrainaevenemang i Sverige och har visats på Saga Bio inne i stan. Nyligen kom beskedet att den även kommer sändas på SVT.

– Levgeniia har haft en del kontakt med SVT, där de ska göra ett inslag om hur hon hjälper flyktingar i Sverige och kommer i samband med det att visa vår film. Det är roligt, för vi är väldigt nöjda med resultatet, säger Tomas Kullström.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se