NYHETER 2024-09-19 KL. 09:34

Flera olyckor vid övergångsställen på Smidesvägen

Av Anneli Leijel

På Smidesvägen mellan bostäderna i Åby ängar och Tellusområdet med bland annat Lidl finns fyra övergångsställen. Trots att övergångsställena är väl skyltade och att hastigheten är satt till 40 km i timmen har det skett flera olyckor – just på övergångsställena.

Flera olyckor vid övergångsställen på Smidesvägen
OSKYDDAT. Alla övergångsställen har inte fartgupp som saktar ned farten för bilar. Foto: Anneli Leijel

En som reagerat på detta är Oscar Hasslöf som själv bor i området sedan tre år tillbaka. Han har själv varit nära att bli påkörd och observerat andra som varit nära. I februari skickade han in en fråga till kommunen, där han undrade vad som kunde göras åt att olyckor sker på övergångsställena.

– Kommunen svarade att det inte är något fel på övergångsställena. Att det finns hastighetsbegränsning och vägbulor. Men jag tycker att det behövs något mer, en blinkande skylt eller trafikljus, säger Oscar Hasslöf.

Enligt honom gäller det särskilt övergångsställena vid närbutiken och vid Oexelgatan nära Volvo.

Hund överkörd

I juni hörde Oscar Hasslöf av sig igen till kommunen, efter att han läst i Nytt i Vallentuna på Facebook om en hund som slitit sig loss med koppel, sprungit ut i gatan och blivit överkörd på ett av övergångsställena på Smidesvägen. Hunden avled strax därefter.

Så sent som den 27 augusti hörde han åter igen av sig till kommunen, sedan en liten flicka på sparkcykel blivit påkörd på ett av övergångsställena. Som tur var gick det denna gång bra.

– Min prognos har tyvärr stämt, att snart kommer någon att skada sig på något av övergångsställena. Barnet klarade sig väldigt bra, men jag blir irriterad när jag förvarnat och detta händer. På vinterhalvåret är det ännu värre, då det är mörkt ute. Klart att man ska ha reflexer på sig, men om kommunen kan göra något åt övergångsställena så gör det, säger Oscar Hasslöf och tillägger:

– När kommunen svarar att bilar har enligt lag skyldighet att väja för gående vid ett vanligt övergångsställe, då orkar jag inte driva frågan längre. Jag vill bara skapa trygghet.

OSKYDDAT. Alla övergångsställen har inte fartgupp som saktar ned farten för bilar. Foto: Anneli Leijel

Lovar inget

Roger Lindström är teknik- och fastighetschef på Vallentuna kommun. Han berättar att man under året tittat på samtliga övergångsställen på Smidesvägen. Alla övergångsställen är korrekt utförda, men det man tittat på är att eventuellt flytta det som är nära korsningen till Oxelgatan.

– Det är alltid tragiskt när olyckor sker. Vi har ett aktivt trafiksäkerhetsarbete och här har vi tittat på platsen och utrett förutsättningarna, säger Roger Lindström och fortsätter:

– Jag lovar inte att något görs, men självklart tittar vi på alla platser där det skett olyckor och ser om det finns förbättringspotential. Det kan också vara så att gatan har ändrat karaktär med åren, blivit mer av en tätortsgata nu än för fem, sex år sedan innan det var bostäder i Åby ängar.

Inte aktuellt med trafikljus

Enligt gatu- och parkchef Johan Carselind är det inte aktuellt varken att sätta upp trafikljus, eller att göra fler farthinder på Smidesvägen.

– Med trafikljus blir det sådant stopp i trafiken en lång stund. Det brukar inte vara en bra lösning i stadstrafik. Det skakar och låter om vi gör för höga gupp och då blir de boende störda. Vi har skyltar att man ska lämna företräde. Det är efterlevnaden som brister, säger Johan Carselind.