NYHETER 2023-05-04 KL. 08:40

Förskolekocken Hanna uttagen i White Guide

Av Daniel Bergholm

Förskolekocken Hanna uttagen i White Guide
POPULÄRT När Hanna började på förskolan Montessori Ek i Vallentuna startade hon en köksträdgård där barnen får vara med och plantera bland annat tomater och paprika som sedan serveras. Foto: Roffe Andersson

Hanna Sandberg har blivit uttagen att tävla om titeln "Årets Förskolekock" i den välkända restaurangguiden White Guides årliga tävling.

Under de kommande veckorna sker ett oförberett besök från juryn på hennes arbetsplats i Vallentuna, och för att vinna åker hon till Lund och deltar i finaltävlingen den 30 oktober.

Hanna Sandberg, 36, har varit matansvarig på Vallentuna Montessoriförskola de senaste tre åren. Utöver att leverera mat till förskolans 57 barn och 15 pedagoger, har hon lagt mycket tid på att förklara för barnen hur maten produceras. Trots att hon jobbat i kök sedan 14-års ålder och drivit egna restauranger har hon tidigare inte haft tanken på att tävla i matlagning, tills i år.

– White Guide har jag vetat om länge, för drygt två år sedan började jag sätta mig in i det och inför i år tänkte jag ”det kanske är dags att prova”, säger hon.

Hur går processen till?
– Det ska svaras på många frågor. Jag berättar hur jag jobbar, allt ifrån näring till matsvinn - men även det jag gör utöver köksansvaret.

Köksträdgård populärt
I sitt arbete har hon startat upp praktiska projekt för att påvisa hur helheten bakom maträtterna går till. Hon har bland annat startat en köksträdgård.

– Jag planterar tomater och paprika tillsammans med barnen. Sedan brukar jag säga att växlighet behöver värme, kärlek och vatten. Barnen går där varje dag och pratar med plantorna och vattnar. De är väldigt engagerade, säger Hanna Sandberg.

Inför White Guide finalen kommer jurymedlemmar de närmsta veckorna komma på ett oväntat besök. Trots att hon medger att det skapar viss nervositet – ändras det inte på några rutiner.

– De kommer provsmaka maten. Sedan kommer väl en grillning från deras sida. White Guide har ett helhetstänk där mat inte bara ska smaka gott, utan ska ha en röd tråd från att spisen slås på tills man går hem. Men jag kommer inte ”sminka en gris”, då tror jag det blir bäst, säger hon.

Blev du överraskad när du fick reda på att du hade blivit uttagen?

– Väldigt glad! Det känns som att man gör någonting rätt. Inte bara för min skull utan för barnen och pedagogerna också.

Matduell avgör
Utöver det oförberedda besöket väntar en slutfinal i Lund den 30 oktober. Vad som väntar är inte säkert men hon utgår från att det blir en matlagningsduell. I beskrivningen står det att ”juryn bedömer kreativitet, utseende, val av råvaror och hållbarhet på den inkomna maträtten”.

– Det ska bli spännande och skulle vara en liten dröm att vinna. Herregud, det är ju ett superärofyllt pris. Jag har en stor vinnarskalle som nog kommer komma fram då.

Vad kan man vinna?

– Jag har sett tidigare att man kan få vara med i en kokbok. Det skulle ju vara spännande att få trycka någonting som ligger mig varmt om hjärtat.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se