NYHETER 2024-05-23 KL. 09:18

Från Ormsta till filmfestival i New York

Av Victoria Sid

Ormstabon Jan Lekemark, 49, har gjort musiken till en ny dokumentärfilm om Tim Bergling ”Avicii – I’m Tim”. En film som blivit nominerad till den stora filmfestivalen Tribeca i New York.

– Det är knappt så jag hunnit fatta det än. Det är New York i tankarna, betyg som ska sättas och musik som ska fixas till avslutningen. Det är fullt ös in i kaklet, säger Jan.

Från Ormsta till filmfestival i New York
STUDIO. I sitt hem i Ormsta har han sin egen studio där han skapar musik. "Min studio finns där på stand by när man får idéer eller får lite tid när familjen sover.", säger Jan.

I en villa i Ormsta bor musikern och Lovisedalsskolans musiklärare Jan Lekemark med sin familj. Han har fullt upp. I början på juni åker han över Atlanten till New York för att vara med på filmfestivalen som grundats av skådespelaren Robert De Niro. Men direkt när han kommer hem ska skolans gymnastiksal fixas till inför kommande skolavslutning någon dag senare.

– Det är mycket nu, jag lever ett litet dubbelliv egentligen, säger Jan.

Filmmusik har Jan skapat under 20 års tid. Att han fick möjligheten att skapa musik till filmen om Avicii beskriver han som rätt tid, rätt plats och med rätt förutsättningar. Han fick först förfrågan om att göra en vinjett men det slutade med att han skulle producera 30 ljudspår till filmen. själv är han inget inbitet Aviciifan men har hört mycket av hans musik.

FILM. Jan började med filmmusik för 20 år sedan. I dag är han musiklärare och extraknäcker med filmmusik. Framöver ska han på filmfestivalen i Tribeca och har precis gjort musik till tre andra filmer. Foto: Victoria Sid

– Jag vurmar lite för den grejen. Rätten att få möjligheten att skapa med små medel. Skapa grejer utan att vara superduktig på att lira massa instrument. Det är en fördel men det ska gå att skapa ändå och det är Avicii ett superbevis på, säger Jan.

Tänkte inte åka

Genom karriären har Jan hunnit med en hel del stora grejer vilket gjorde att han först inte förstod att det var stort med en nominering till filmfestivalen. Han tänkte till en början inte åka men när hans familj och en kollega ifrågasatte honom förstod han vad han höll på att missa.

KARRIÄR. Jan Lekemark har en lång karriär bakom sig som musiker och artist. Genom åren har han varit gigat med olika band, varit popstjärna i Rumänien, varit operasångare och varit med folkoperan i New York och showat på olika båtar. Foto: Victoria Sid

– Jag är väl så som person, jag snackar inte upp mig allt för mycket. Det som händer det händer. Det är jättekul. Men jag har min bas här och lever familjelivet. Är musiklärare. Sen sticker man iväg på äventyr, säger Jan.

Framöver kommer ytterligare två filmer där han gjort musiken ha premiär och en tredje kommer på tv nästa år. När semesterns lugn väl infaller tror Jan att allt kommer börja sjunka in.

– Då kommer det nog landa lite. Då kommer jag nog känna shit vad coolt, säger Jan.

DUBBELLIV. I juni åker Jan till Filmfestivalen i New York. Men så fort han kommer hem igen blir det att förbereda för skolavslutning i skolans gymnastiksal. Foto: Victoria Sid