NYHETER 2024-04-18 KL. 10:39

Från skolbänk till djungeläventyr

Av Victoria Sid

I tre veckor fick eleverna Alexander Myhrberg, 20, Albin Jonsson, 19, Ebba Zetterlund, 18, byta ut klassrummen på Vallentuna gymnasium till bänkar och bord intill djungeln i Ecuador.

– Det är verkligen något man aldrig upplevt tidigare, säger Ebba.

Från skolbänk till djungeläventyr
PRAKTIK. Eleverna Albin Jonsson, 19, Alexander Myhrberg, 20 och Ebba Zetterlund, 18, har varit i Ecuador med läraren Kajsa Bjurman. Foto: Victoria Sid

På plats i Nangaritza långt söderut i Ecuador har eleverna Alexander, Albin och Ebba haft praktik hos paret Carlos och Clarita och deras familjeföretag.

– Vi har främst hjälpt de med en hemsida, säger Ebba.

I årskurs tre har eleverna två kurser i marknadsföring där det sista momentet är praktik. Deras lärare Kajsa fick nys om ett bidrag från Atlas för att främja arbetsplatsförlagt lärande utomlands. Hon sökte bidraget och fick kontakt med ett familjeföretag i Ecuador genom en vän. Bidraget gick igenom och på plats i Ecuador skulle eleverna få hjälpa till att ta fram material till en hemsida. Men det slutade med att eleverna även gjorde hemsidan.

– Jag hade inte ens lämnat europa innan. Det var kul men jag trodde att flygresan skulle vara hemsk, säger Albin.

Lång resväg

Med flera flyg tog de sig till Ecuadors huvudstad Quito. Väl framme flög de inrikesflyg på en timme för att sedan åka bil i nio timmar till Carlos och Claritas lodge. När de inte jobbade med hemsidan var de ute på äventyr i djungeln.

– Vi har badat i vattenfall. Gått i grottor där vattennivån varit upp till halsen och haft fladdermöss precis framför ögonen. Vi blev även jagade av en kossa i spöregn på vägen till affären, säger Ebba.

– Sen åkte vi på en båtresa för att ta oss igenom en labyrint i fyra timmar, säger Albin.

FRUKT. Den bästa maten på resan har varit den färska frukten främst. En nyskördad ananas fanns bland favoriterna. Foto: Privat

Förutom äventyr har de även fått testa på kulturen i form av mat. Under resan åt de en soppa på djuret guanta och Ebba fick en hel tass med klor i sin skål. Trots den lite otäcka synen åt alla. En höjdpunkt för allihopa var frukten, framförallt nyplockad ananas. Förutom maten fick de även sina själar renade av en medicinman.

– Det var en väldigt unik upplevelse. Vi kommer inte hitta någon sådan snubbe i Sverige, säger Albin och alla skrattar.

Bland insekter och myggbett

Något ingen var beredd på var den fuktiga luften intill djungeln. Hur de än försökte få kläderna torra var det omöjligt. I de fuktiga sovrummen har det hittats en och annan insekt. Spindlar stora som händer och obehagligt stora kakerlackor.

– Hela Amazonas har mycket djur men inte Ecuador. Det är för höga berg. Jag hade förväntat mig krokodiler och anakondor. Att säga att man sett en fågel kanske inte är lika coolt, säger Alexander.

Under den senaste tiden har olika oroligheter brytit ut i Ecuador. Inför resan hade Kajsa ständig kontakt med sin vän som gav direktrapporter från Carlos och Clarita på plats. Vännen kände även polischefen i området. Varken under nätterna i Quito eller framme vid lodgen har resenärerna märkt av några oroligheter. När de ser tillbaka på resan har de alla fått en ny uppfattning om Ecuador och Sydamerika.

– Det här med kokain och att allt är kriminellt. Det stämmer inte, säger Alexander.