NYHETER 2021-06-03 KL. 08:45

Fredagsfys i Lasseparken för att ge en "måbrakänsla"

Av Uffe

Fredagsfys i Lasseparken för att ge en

FREDAGSPASS. Jympapasset i Lasseparken börjar kl 11:00, och alla rör på sig efter sina egna förutsättningar.
– Fredagsfys och fredagsmys, hälsar Anette Fahlcrantz.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Sedan Valborgsmässoafton stuffar en grupp människor på fredagar runt i Lasseparken. De träffas för ett jympapass och kommer att hålla igång hela sommaren.

Från årsskiftet finns nämligen en ny enhet på fritidsförvaltningen som heter Aktiv fritid där de sociala mötesplatserna Träffpunkterna och Klubb Cosmos ingår. Samordnare är Anette Fahlcrantz som också är ansvarig för verksamheterna. Tidigare arbetade Anette som teaterlärare på Kulturskolan i Vallentuna samt med friskvård
– Jag hoppas kunna använda mina tidigare erfarenheter i utvecklingen av verksamheterna, säger hon.

Träffarna utomhus har varit uppskattade möjligheter att bryta känsla av ensamhet och umgås smittsäkert med folk.
– Efter en tid med isolering och restriktioner i samhället har Träffpunkterna arbetat med utomhusaktiviteter sen en tid tillbaka. Vi har minst en fast utomhusaktivitet varje vardag på olika platser i Vallentuna och det kommer att fortsätta hela sommaren.
– Även om man inte vill vara med i själva aktiviteten så kan man komma förbi och säga hej. Bara att få ha en tid att passa och veta att någon finns där kan vara avgörande för att få en ”måbrakänsla”. Efter en tid där många suttit ensamma hemma inomhus hoppas vi att detta kan få fler att komma ut.

Aktiviteter för alla
Anette planerar inte bara för jympa, hon är öppen för olika sätt att umgås.
– Vi kommer även kunna komma överens om att ha spontana aktiviteter utanför schemat som till exempel kortspel eller fika på olika platser utomhus i Vallentuna.

Det finns förhoppningar på att fler hakar på för att öka antalet aktiviteter.
– Vi arbetar gärna med volontärer och de är otroligt viktiga för oss och våra verksamheter. Vi söker ständigt nya som vill hjälpa till vid en aktivitet eller hålla i en egen. Vår förhoppning är att våra volontärer ska känna att de är värdefulla och att de bidrar till att glädja sina medmänniskor.

Här finns info
Tider och platser för aktiviteter finns bland annat på kommunens hemsida, facebook: ”Träffpunkterna Vallentuna kommun” och ”Klubb Cosmos” samt i fönstret på Träffpunkten Allévägen.

Text: Uffe Lindeborg
Foto: Roffe Andersson