NYHETER 2023-12-21 KL. 09:11

Gästis tradition fortsätter: Fest och dans på julafton

Av Daniel Bergholm

Från 20:00 på julaftonskvällen erbjuder restaurangen en mötesplats för Vallentunaborna.

Gästis tradition fortsätter: Fest och dans på julafton
JULAFTONSFEST. Gästgiveriet i Vallentuna har sedan 2016 haft öppet för partysugna julaftonsfirare. I år är det dags igen och portarna öppnar 20:00. Foto: Roffe Andersson

När julbordet, Kalle Anka och klappöppningen har avverkats bjuder Gästgiveriet i Vallentuna in till en kväll med dansgolv och DJ. Festen fortsätter in på småtimmarna och i år siktar man på att ha öppet till 04:00.

– Först firar man med släkt och familj. Efteråt, när man inte har något att göra - då är det Gästis som gäller, säger Shivan Wali på Gästgiveriet.

Sedan 2016 har ägarna till Gästis bjudit in till fest på julaftonskvällen, ett event som även funnits långt innan dess. I år är det dags igen och från klockan 20 öppnar dörrarna för alla som är 18 år och uppåt.

– Julafton på Gästis är en kväll vi längtar efter hela året. Det är något vi vill fortsätta med år efter år, säger han.

Hoppas på 04-öppet

Början på kvällen kommer bjuda på julmusik och barhäng, fullt med juldekorationer. Från klockan 23 berättar Shivan att nattklubben drar igång. I år siktar de på att ha öppet hela vägen till 04, i stället för 03.

– Vi har sökt tillstånd och hoppas få besked snart. Det blir dansgolv med en DJ (vem som spelar blir en överraskning) och mat och dryck serveras hela kvällen, säger han.

Samlingsplats

Utöver att ge människor en möjlighet att festa till det, när mycket annat är stängt, har traditionen även blivit en ordentlig mötesplats för Vallentunaborna.

– Många känner sig kanske lite ensamma runt jul. Att då komma hit och spendera tid med andra gör folk glada, det stämmer till 100 procent. Det är också väldigt blandade åldrar och människor kommer från hela Norrort, säger Shivan Wali.

Ingen föranmälan eller bokning av bord krävs.

Mer att göra i Vallentuna under jul- och nyår:

Mellansdagsblues:

Den 28 december är det dags för den numera traditionsenliga ”Mellandagsbluesen”. I år sker den i Vallentuna Kulturhus. Från 18:30 och sent inpå småtimmarna spelar flera olika artister, bland annat The Family Jukebox, Knock-Out Greg och Bror Gunnar Jansson (trio). För att uppleva kvällen krävs biljett och Vallentuna Bluesförening hälsar att man räknar med att biljetterna tar slut.

Jullov på Mega & Haket:

Mellan den 22 december - 7 januari erbjuder ungdomsgårdarna Mega och Haket mängder med jullovsaktiviteter. På Mega kommer man bland annat kunna delta i julklappsverkstaden, spela bowling eller åka pulka i soptippsbacken. Haket erbjuder allt ifrån uppesittarkväll dagen innan julafton till nyårsmiddag och Bäst i Test-kväll. Mer information finns att hitta på Upplevvallentuna.se

Bio

Under jul- och nyår blir det en hel del filmvisningar i Vallentuna Kulturhus.

Juldagen: Juldagsbio: Nötknäpparen och de fyra världarna. Klockan 15:00 - pris: 50 kronor.

28 december: Film: Berättelsen om Secretariat. Klockan 14:00 - fri entré gäller.

3 januari: Film: Sparkle - A Unicorn Tale. Klockan 14:00 - fri entré gäller.

Jullovsläger 4H-gården

Mellan den 27-29 december erbjuder 4H-gården i Vallentuna ett jullovsläger. Mellan klockan 09-15 varje dag får barnen en möjlighet att bland annat ta hand om djuren, baka till julmusik, åka häst och vagn eller lyssna på sagor om vättar och troll tillsammans med fåren i fårhuset. För mer information, mejla: Vallentuna@4h.se

T-shirt tryck

Den 27 december kan man få möjlighet att göra sin alldeles egna t-shirt. Där kommer man få jobba med budskap i ord och bild, få grundläggande kunskaper i layout och textil tryckteknik och i slutändan få med sig t-shirten hem.

Plats: Kreativa verkstaden, Vallentuna Kulturhus.

Åldrar och tider:

Grupp 1: 9-12 år, kl.10-12.

Grupp 2: 13-15 år, kl.13-15.