NYHETER 2023-09-14 KL. 08:27

Grabbarnas bakidé blev succé direkt

Av Daniel Bergholm

Grabbarnas bakidé blev succé direkt
UPPSKATTAT – Det var många glada miner när vi var och lämnade frallorna till Vallentunaborna, vilket gör det till en väldigt rolig grej för oss också, säger Alexander Otema, till vänster i bild och Viktor Beks. Foto: Daniel Bergholm

Barndomskompisarna Alexander Otema, 19, och Viktor Beks, 18, lanserade i slutet av augusti sin affärsidé – att leverera frallor och bröd till lokalinvånarna på helgmorgnar.

Den 23 augusti skrev Alexander Otema ett meddelande på sociala medier. Syftet var att kolla av intresset för deras affärsidé där de matintresserade killarna, som bor några meter ifrån varandra i Tingvalla, skulle baka frallor/bröd på morgonen och köra hemleveranser runt om i kommunen. Responsen blev över förväntan, då de tog emot 160 beställningar första lördagen.

– Det är ganska otroligt faktiskt. Allt löste sig, men samtidigt fick vi inse våra begränsningar - då vi bara har två ugnar och två bilar. Vi hade också satt en slottid på en timme för leveranserna, säger Alexander Otema.

Glada miner

Trots att de nyligen gått ut gymnasiet ser både Alexander och Viktor fram emot att driva det här projektet framåt, som en perfekt bisyssla. Båda har länge varit intresserade av att starta eget företag.

– Nu vet vi att det är uppskattat. Det var många glada miner när vi lämnade frallorna till Vallentunaborna, vilket gör det till ett roligt projekt för oss också, säger båda två instämmande.

Beställningarna haglade in från olika delar av Vallentuna - från Kragstalund till Lindholmen och Angarn, och ugnarnas kapacitet fick maximeras från 06:00 på morgonen. Framöver vill de nå ut till ännu fler.

– Målet är att nå hela Vallentuna. Tanken är att vi framöver kanske ska ta in fler som kan hjälpa oss att leverera, säger Alexander Otema.

Kravet för hemleverans är att som kund köpa minst fyra stycken. Efter det första pilotprojektet fick de ställa in bakningen på grund av sjukdom, men siktar snart på att köra igen. Framtidsplanen är att utveckla affärsidén.

– Vi kommer att uppdatera på sociala medier, men det blir fler tillfällen. Samtidigt vill vi utveckla oss – göra nya typer av frallor och få till bakverk, säger Viktor Beks.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se