NYHETER 2023-09-28 KL. 10:38

Grekisk matvagn gör comeback

Av Daniel Bergholm

Grekisk matvagn gör comeback
NYÖPPNING Lisa Artinian hade premiär av sin grekiska matvagn den 11 september utanför sitt hem på Lindholmsvägen i Vallentuna. Företaget har hon tagit över efter sin bror som förra sommaren stod parkerad i Vallentuna centrum. Foto: Roffe Andersson

Efter en framgångsrik sommar förra året i Vallentuna centrum är den grekiska matvagnen tillbaka, men denna gång på Lindholmsvägen. Företaget har Lisa Artinian tagit över från sin bror och nypremiären var den 11 september.

Med samma meny och klassiska maträtter som souvlaki- och gyrosrullar siktar den nya ägaren, Lisa Artinian, stort.

– Hittills har responsen varit över förväntan, och många kunder har berättat att de är glada över att det här alternativet finns igen, säger hon.

Grekiskt salt

Hon föddes i Greklands huvudstad Aten, men flyttade i ung ålder till Sverige och sedermera Vallentuna. När hennes intresse för matlagning tog fart tog hon mycket inspiration från det grekiska köket. När premiären ägde rum för två veckor sedan var det en stor milstolpe för henne.

– Det känns jättebra. Främst älskar jag att laga grekisk mat. Allt jag har i vagnen nu är grekiskt, till och med saltet, säger Lisa Artinian med ett leende.

Innan hon nu öppnade vagnen på sin tomt på Lindholmsvägen, hoppades hon in i det sista att kunna stå på samma plats i centrum som under förra sommaren (mittemot Systembolaget). Men erbjudandet hon fick från kommunen var i stället att stå på torget.

– Det erbjudandet hade inneburit att jag då hade varit tvungen att packa ihop och ta med vagnen hem varje dag. Det hade jag inte klarat av, och var inte ett hållbart alternativ, säger hon.

Svårlokaliserat

Fördelarna med att arbeta på hemmaplan är utöver närheten till sin arbetsplats att hon också kan driva företaget tillsammans med sina söner och man. Men att inte kunna stå på en synlig plats innebär en del svårigheter med att nå ut till kunderna.

– Det har varit lite krångligt, speciellt med bygget som pågår bredvid infarten. Vagnen ligger också en bit utanför centrum, vilket gör att många behöver ta bilen samt att äldre får svårt att ta sig hit, berättar Lisa Artinian.

Öppettiderna kommer vara 10:00-20:00 måndag till lördag. Trots att hon precis har startat försäljningen har hon redan nu planer för hur hon i framtiden ska kunna utveckla verksamheten.

– Förhoppningen är att kunna ordna med en uteterass så att folk kan sitta ute och äta. Jag kommer också försöka få till grekisk livemusik. Men allt får gå sakta men säkert framåt, säger hon avslutningsvis.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se