NYHETER 2022-06-16 KL. 13:30

Gynmottagning tillbaka i Vallentuna

Av Anneli Leijel

Gynmottagning tillbaka i Vallentuna
NYSTART. Annelie Broman, verksamhetschef, och gynekologen Mastoora Maqsudi startar ny gynmottagning i privat regi. Foto: Roffe Andersson

Den 20 juni öppnar en gynekologisk mottagning i Vallentuna igen. Det är Mastoora Maqsudi, som arbetat som gynekolog i Vallentuna sedan 2013, som startar Vallentuna gynmottagning tillsammans med verksamhetschef Anne-Lie Broman.

– Vi bestämde oss för att vi ville öppna här. Det finns ett behov av en gynekolog i Vallentuna. Det finns ingen gynekolog i vare sig Täby eller Åkersberga och jag ville fortsätta här där jag känner patienterna sedan tidigare, säger Mastoora Maqsudi.

Hon blir enhetschef och medicinskt läkaransvarig och tillsammans med henne kommer det att jobba två gynekologer till som anställs inom kort. Ytterligare tre kommer att jobba deltid.

Jobbat ihop tidigare
Det var den sista februari i år som SLSO, Stockholms läns sjukvårdsområde, bestämde sig för att stänga Vallentuna gynekologmottagning med hänvisning till att de under en längre tid haft svårt att bemanna mottagningen, då det råder brist på gynekologer.

Men nu återuppstår alltså mottagningen, på samma plats som tidigare men i privat regi. Vallentuna gynmottagning, som namnet är, har vårdavtal med Region Stockholm vilket innebär att de arbetar på uppdrag av regionen.
Anne-Lie Broman, som blir verksamhetschef, och läkare Mastoora Maqsudi, känner varandra sedan tidigare.

– Fram tills för ett par veckor sedan jobbade jag på husläkarmottagningen här på Korallen som sekreterare. Jag har skrivit diktat i många år, bland annat till Mastoora. Vi har alltid tyckt om varandra. Hon berättade om planerna på att öppna eget och frågade om jag hade tips på en verksamhetschef. Jag gick hem och funderade och sedan sa jag att jag kan bli din verksamhetschef, berättar Annelie Broman.

– Anne-Lie är jätteduktig, hon kan IT och hon skriver diktat snabbt, säger Mastoora.
Som verksamhetschef är det Anne-Lie Broman som är ytterst ansvarig. Hon har ansvar för den operativa verksamheten och för personalen. I många år arbetade hon på dataföretaget IBM och hon har jobbat med att starta upp olika verksamheter.

– Jag vet hur mycket det är med att dra igång en verksamhet, men jag tycker om det. Jag gillar att vara en startmotor, säger Anne-Lie.


Foto: Roffe Andersson


Vill bli Sveriges bästa
Efter att Vallentuna gynmottagning skrivit på Facebook att de öppnar har gensvaret varit enormt. ”Åh vad skönt att ni öppnar igen”, är en vanlig kommentar. Det var också på Facebook de annonserade efter två receptionister på deltid.

– Vi har fått över 100 sökande och jag har nu anställt två personer, berättar Anne-Lie Broman.

Om inget oförutsett händer öppnar de den 20 juni och från den 16 juni kan man boka tid direkt på mottagningen via 1177. Det kommer också att finnas ett antal akuttider varje dag.

– Vi ska bli Sveriges bästa gynmottagning, säger de båda och Anne-Lie Broman fortsätter:

– Så fort landstinget ska spara pengar så sker det på bekostnad av kvinnors hälsa. Detta vill vi vara en motvikt till. Kvinnors hälsa är precis lika viktig som mäns. Män har på något sätt så mycket lättare för att söka hjälp för ”manliga” problem. Kvinnor är mer tveksamma och på något sätt är det mer skamligt att ha kvinnoproblem. Detta vill vi få stopp på. Så när jag säger att vi ska skapa den bästa gynmottagningen i landet, innebär det att all form av skam och pinsamhet ska tas bort.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se