NYHETER 2024-06-04 KL. 09:12

Hårdträning för äldre på Sports Club

Av Victoria Sid

Inne på Sports Club i Vallentuna går äldre på tuffa spinning- och styrketräningspass. Ju tuffare desto bättre tycker många av deltagarna. När Vallentuna Nya besökte ett av passen fick de se svetten rinna.

Hårdträning för äldre på Sports Club
DANS. Innan passet har gruppen önskat att få värma upp med dans. Med snabba steg rör de sig över golvet till hög musik. Foto: Victoria Sid

I en stor sal inne på Sports Club är belysningen dov och musiken hög. På dagens pass är det 55 plussare som ska höja pulsen. En kvart innan passet har deltagarna önskat dans som uppvärmning. Något som tränaren Gustav Willberg levererar.

– Gör en åtta med höften, säger Gustav.

Med ett ”fram bap bap bap” rör sig snabba fötter över golvet. Steg efter steg introduceras och salen fylls på inför passet. Vid en stepbräda står Birgitta Hallman som gått på passen ett tag. Hon tycker många kör riktigt hårt.

HÅRT. Vid en stepbräda står Birgitta Hallman som gått på passen ett tag. Hon tycker många kör riktigt hårt på seniorpassen. Foto: Victoria Sid

– Jag började någon gång i december och nu har jag haft paus i två månader. Men annars kör jag gärna. Jag prioriterar det här. Det är så kravlöst och samtidigt ges utrymme att ta i, säger hon.

Omtyckt pass

Hela kroppen får jobba under passet som inleds med att sträcka ut musklerna ordentligt. För varje övning blir suckandet högre. Säger gruppen att det inte är jobbigt höjs nivån ytterligare. Eva Malmqvist är tillbaka på passen efter ett litet uppehåll. Till en början var passen väldigt tunga men hon tycker det har gått fort att komma tillbaka.

OMVÄND. "Det är jätteskönt, jätteroligt faktiskt. Man känner skillnad", säger Eva Malmqvist som inte gillat träning innan. Foto: Victoria Sid

– Det är jätteskönt, jätteroligt faktiskt. Man känner skillnad. Jag har aldrig hållit på med idrott innan pensionen, jag har aldrig tyckt att det varit roligt, Eva Malmqvist.

Vid en av maskinerna står Kurt Åke Wallberg och gör sina repetitioner. Hit går han tre gånger i veckan och har gjort det de senaste 17 åren.

– Det är bra och nyttigt. Jag är 82 år och det gäller att hålla igång, säger Kurt Åke.

Han tycker som många andra i gruppen att tränaren Gustav är kanon.

– Jag har haft honom sedan han började här, säger Kurt Åke.

17 ÅR. Kurt Åke Wallberg är på Sportsclub tre gånger i veckan. Rutinen har han haft i 17 år. Han tycker som många andra i gruppen att Gustav är kanon. Foto: Victoria Sid

För Gustav har filosofin alltid varit att äldre behöver träna lika hårt om inte hårdare. Han upplever att många inom gymbranschen är periodare. Folk börjar träna i början av året och sen droppar de av. Men seniorgänget är där varje vecka.

– Styrketräning är det som är svårast att få in gruppträningsmässigt. Ofta är man bra på kondition men styrka är svårare, säger han.

Varje vecka ser han fram emot passen med seniorerna.

FILOSOFI. Gustav Willberg är tränarna på sportsclub. Han ser alltid fram emot seniorpassen varje vecka. Hans filosofi är att äldre behöver träna hårt. Foto: Victoria Sid

– Det är helt underbart. Det här är det roligaste på hela veckan.

När alla är slutkörda efter en hel timmes träning är det dags för det efterlängtade kaffet i fiket utanför salen.