NYHETER 2023-09-21 KL. 08:47

Hamburgare för Världens Barn vid Lovisedalsskolan

Av Uffe Lindeborg

Hamburgare för Världens Barn vid Lovisedalsskolan
FÖRBEREDER. Robert är van att förbereda dagens lunch, men han har också blivit van att hantera logistiken kring välgörenhetslunch för Världens Barn. Foto: Uffe Lindeborg

Nästa lördag är det dags igen för den årliga välgörenhetslunchen vid Lovisedalsskolan, där de serverar sina berömda hamburgare med en spännande hemgjord dressing.

Under tre hektiska timmar mellan klockan 11 och 14 fixar kökschef Robert Heribertsson och hans medarbetare hamburgare för avhämtning.

Precis som de senaste åren blir det drive-through-servering, men naturligtvis kan du också få din hamburgare om du går dit.

Trots de senaste årens framgång och de ökande råvarupriserna kommer priset för en hamburgare att förbli detsamma som tidigare, 50 kronor. Men givetvis är du välkommen att bidra mer om du vill.

– Förra året var det en person som betalade 1 000 spänn för en hamburgare, säger Robert Heribertsson.

Därför blev det "drive through"

För två år sedan samlade de in en rekordsumma på 80 000 kronor till Radiohjälpens insamling för Världens Barn.

– Förra året stannade insamlingen på 76 000 kronor, men då regnade det i två timmar. Vi hoppas på bra väder i år. Ett år ringlade sig köerna ut till fotbollsplanen och trafiken stod still vid infarten från Stockholmsvägen.

Under de sex år som välgörenhetsluncherna på Lovisedalsskolan har arrangerats har de samlat in totalt över 400 000 kronor. Precis som tidigare kommer de att erbjuda två olika sorters hamburgare samt ett vegetariskt alternativ. De första två åren serverades en brunch i matsalen, men på grund av ökningen av matgäster och den pågående pandemin kom idén att servera hamburgare vid norra parkeringen.

– Vi växte helt enkelt ur lokalerna, det satt folk överallt och åt, och det blev ohållbart.

Stamgäster

Sedan det första året har två bröder varit med och hjälpt till varje år, och intresset från deras familj har varit så stort att de har fått varsin kockrock av föräldrarna.

– Ja, Lukas och Viktor har hjälpt till varje år, och nu går de i nian. De har till och med sagt att de kommer att komma från gymnasiet nästa år, säger Robert med ett tacksamt leende.

Men även gäster genom åren har fastnat i minnet hos Robert. Han minns de första åren när det kom hela fotbollslag från Täby, och sedan uppskattar han att polis och brandkår brukar passa på att äta deras lunch.

– Vi har också en trevlig dam som brukar komma och äta varje år. Hon brukar komma med skrynkliga sedlar och gå runt och titta innan hon beställer maten. Jag tror att någon bjöd henne på lunchen förra året.

Nytt för i år

Robert vågar inte riktigt hoppas på att de kommer att nå över 100 000 kronor i år, men han tror på att samla in mer än 50 000 kronor. Serveringsteamet förbereder sig för att skicka ut 1 500 hamburgare på tre timmar, vilket innebär ungefär åtta hamburgare per minut.

STEKBORD.

Det gäller att ha rätt knyck om man ska hinna servera många hamburgare.

Foto: Roffe Andersson

Självklart finns det några nya inslag i årets evenemang. Det kommer att finnas ett ljudsystem på plats för underhållning. Ingen scen, men det blir garanterat stämningsfullt när det lokala popbandet J1 uppträder för matgästerna.

De har faktiskt till och med skrivit en låt om Kragstalund, som ligger ett stenkast från Lovisedalsskolan. Dessutom finns det förhoppningar om att några lärare ställer upp och spelar, och de har rykte om sig att vara riktigt bra.

Dessutom kommer SVT vara på plats och filma hela dagen. Så chansen är stor att besökare kommer att dyka upp på TV.

Frågan som alltid dyker upp är vad som motiverar Robert att arrangera den här lunchen år efter år.

Efter varje år har jag först tänkt att nu får det räcka. Men när man ser resultatet och vet vad det bidrar till, så vill man köra ett år till.

Slutligen, när det gäller hamburgare, vad är hemligheten bakom en riktigt god dressing?

– Majonnäsen måste vara hemmagjord, och sedan tillsätter man färskpressad citron. Sedan kryddar man med kålsallad eller chili, avslutar Robert och ser hemlighetsfull ut.

Uffe Lindeborg

uffe@vallentunanya.se