NYHETER 2021-08-19 KL. 13:36

Han vill bevara "Lillparken" i Vallentuna centrum

Av Anneli

Han vill bevara

VÄRNAR GRÖNT OMRÅDE. Björn tycker att centrum behöver bevara grönska i centrum genom att bevara parken intill Tärningen.
Foto: UFFE LINDEBORG

Björn Berglund tänker starta en protestlista mot bygget av nya Tärningen

– Bevara ”Lillparken” i Vallentuna centrum. Det är den enda parken som Vallentuna centrum har, säger Vallentunabon Björn Berglund.

Han har flera gånger gått igenom den lilla parken i hörnet mellan Stenugnsbageriet och Max Fashion och tänkt att den inte ser så omskött ut.

– När jag läste artikeln i Vallentuna Nya i våras om att en byggnad, nya Tärningen, planerar att byggas där så tände det något. Det fick mig att skriva inlägg i gruppen Nytt i Vallentuna på Facebook om att jag tycker att parken ska vara kvar.

Sen protest
Och det märks att frågan engagerar. Hittills har över 200 personer gillat hans två inlägg och han har fått cirka 130 kommentarer.

– Det finns en vilja att bevara parken upplever jag, säger Björn Berglund som har planer på att dra igång en protestlista mot det planerade bygget.
– Min tanke är att göra det men jag vet inte riktigt hur det tekniskt ska gå till. Det finns sajter man kan gå in på, så det kan bli så att jag sätter i gång en protestlista via en sådan sajt.


igcaption>Foto: UFFE LINDEBORG

I en av kommentarerna på Björns inlägg på Facebook, påpekar vice ordföranden i bygg- och miljötillsynsnämnden, Robert Lee (L), att protesterna mot nya Tärningen skulle ha skett för mer än elva år sedan, när invånarna bjöds in att tycka till om det planerade bygget i ”Lillparken”.
Tror du att det hjälper att protestera mot byggplanerna nu?
– Juridiskt kanske det inte är hållbart, eftersom det finns en klar detaljplan. Men när det beslutas om något sådant här, då är det ofta så att kommunen inte når ut med att det är på gång, utan det är först när något ska genomföras som människor reagerar, säger Björn Berglund.

Oklar byggstart
Enligt detaljplanen som antogs 2012 är det Fastpartner som har byggrätt på denna mark och planerar att uppföra ett nytt hus med hyreslägenheter i fyra våningar och kommersiella lokaler i markplan. Till exempel restauranger och klädaffärer. Ansökan om bygglov har lämnats in till kommunen, men inget beslut har fattats ännu och det är oklart när byggstart kan ske.

Just nu är det inne med förtätning, att man bygger flera hus, tätt i centrumområden. Ofta bostäder med affärslokaler i markplan. Är det inte bra att man utnyttjar ”Lillparken” i centrum till detta?
– Det finns möjlighet att bygga bostäder i andra områden tänker jag. Det är ett fint centrum och en liten välskött park här vore inte fel. Jag tycker det finns en poäng med att behålla denna lilla park, säger Björn Berglund.