Klik venligst
NYHETER 2021-11-25 KL. 13:00

Han vill starta en fritidsgård för motorintresserade ungdomar

Av Daniel

Han vill starta en fritidsgård för motorintresserade ungdomar

MÅLSÄTTNINGEN KLAR. Att skapa en plats där ungdomar vill hänga och samtidigt lära sig saker.
Foto: ROFFE ANDERSSON

Robban Dahlin: "Jag har varit där - dåren som ”burnat” på gatan, slitit ut däck och fått ta mycket skit"

Vallentunabon Robban Dahlin vill starta en förening i Vallentuna för motorintresserade ungdomar och har gått ut med ett upprop om detta på sociala medier.

Ett steg för att få bort ungdomarna från gator och parkeringar.

–Målet är att ungdomarna ska få en plats att hänga på och samtidigt lära sig saker, säger han.

Det har gått ett antal år sedan Robban Dahlin, 48, själv var ”ung och dum” som han beskriver det. Men han minns hur det var och vad han själv kände att han saknade.

–Redan när jag var 12 år stod jag nere och meckade i garaget. Jag har varit där - dåren som ”burnat” på gatan, slitit ut däck och fått ta mycket skit. Då många föräldrar inte vill att deras ungdomar ska vara hemma och hålla på med sitt motorintresse, så måste vi ju lösa så att de kan vara någonstans, säger han.

Finns på flera håll
Idag har många ungdomar i Vallentuna ett stort motorintresse, där bland annat EPA-traktorer blivit populärt. I stället för att Vallentunas ungdomar ska hänga på diverse parkeringar, tycker Robban Dahlin att det är dags att de får en ordentlig motorburen förening att vara en del av.

–Det finns en i Åkersberga, det finns en i Tierp, det finns en i Almunge. Det är dags att det skapas en i Vallentuna. Det ligger verkligen i tiden, säger han.

I dagsläget har Robban Dahlin hittat en möjlighet att få till en sådan lokal vid Roslagsstoppet och än så länge har kontakten med Vallentuna kommun gett en positiv respons.

– Vi bestämde ett möte och de tyckte direkt att det lät intressant. Då det är för ett gott ändamål och att hjälpa ungdomar till en meningsfull fritid, så har kommunen varit hjälpsamma än så länge, säger Robban Dahlin

Han vill få till en motorburen fritidslokal som ska vara tillräckligt enslig för att inte vara störande. Men samtidigt tillräckligt central så att det går att ta sig dit kommunalt.

–Kommunen är med på det här och är beredda att bidra för att få till en sådan här fritidsgård. Samtidigt är det mycket byråkrati att tänka på vilket inte är helt enkelt, säger han.

Vill hitta samarbeten
Robban Dahlin ser det som realistiskt att kunna få till en ungdomsgård till början av 2022. Det viktigaste till att börja med är att få tag i en lokal och hitta samarbeten.

– Vi vill hitta ett bra ställe som kan samla ungdomar. Ett annat mål är att också hitta ett samarbete med Åkersberga motorburen ungdom. Då de hållit på ett tag, så tror jag att de skulle kunna hjälpa oss att komma i gång, säger han.

Vad är det som en sådan här ungdomsgård för motorintresserade ska kunna ge?

–De ska ha en plats där de kan umgås, inomhus. Samtidigt ska de kunna lära sig grundläggande saker som man har stor nytta av när de växer upp. Idag kan många vuxna inte ens byta olja på bilen. Det är inte okej, säger Robban Dahlin.

Har du undersökt hur intresset ser ut?

– Man måste tänka med ungdomar att det gäller att vinna deras förtroende. Därför kommer vi besöka platserna där de hänger på fredag- och lördagskvällar, för att hälsa på och berätta lite om vår idé, säger han.

Hur ska du locka in ungdomar till den här typen av sammanhang?

– Det ska vara som en motorburen fritidsgård. Men samtidigt kommer den vara för alla som trivs i sällskapet. Då tror jag också att intresset för motorer kommer automatiskt, säger han avslutningsvis.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se