NYHETER 2023-10-26 KL. 11:54

Hästfest i Vallentuna under höstlovet

Av Daniel Bergholm

Under höstlovsveckan, som pågår mellan den 28 oktober och 5 november, kommer hästintresserade barn och unga i Vallentuna ha fullt upp.

Hästfest i Vallentuna under höstlovet
KÄPPHÄSTAR. Mängder med aktiviteter kommer finnas på plats i Kulturhuset under veckan. Det är det enda som kommer kräva en föranmälan, då Mia Ståhl Broberg räknar med att de drygt 30 platserna kommer ta slut. Foto: Roffe Andersson

Utställning, filmer, käpphästtävling och quiz kommer förgylla de lediga dagarna i Kulturhuset.

För utställnings- och kulturproducenten Mia Ståhl Broberg är uppladdningen inför hästlovet igång. Redan den 21 oktober var hästutställningen i Vallentuna Kulturhus på plats, och där till planeras nu ett lov i hästarnas tecken.

– Det här temat kommer från barnens egna önskemål när vi frågade vad de helst ville se för tema. Det är något som vi nu har plockat upp. Temat kommer att hålla i sig hela hösten, med främsta fokus på lovet, säger hon.

Flera filmer, föreläsningar med pyssel och att skapa en egen miniatyrvärld finns på schemat under veckan. Det enda som kräver en föranmälan är käpphästtävlingen, då de räknar med att platserna kommer ta slut. Det kommer även finnas möjlighet till eventet att låna en käpphäst på plats.

Främja hästintresset

Åldersmässigt har de inte satt några gränser.

– Åldersgränser blir lätt exkluderande, men barn och unga är målgruppen. Tanken är att vi ska främja hästintresset som finns i kommunen och hoppas att det ska finnas något för alla som gillar hästar och har barnasinnet kvar, säger Mia Ståhl Broberg.

Vallentunas tidigare ”inofficiella” kommunslogan ”var femte invånare är en häst” är något som Mia nämner, och hon är inte orolig för att det nichade temat kommer bli ett problem.

Interagerande

Tanken med utställningen är att den ska vara interagerande med allt från att lajva stall, leka med gunghästar och läsa hästböcker. Ett rum för alla som är intresserade av hästar.

– Vi är en hästkommun, och nu känns det roligt att kunna lyfta det på ett bredare sätt. Då satsningen riktar sig mot en ung målgrupp tror vi på att man ska kunna komma hit och göra något aktivt, säger hon.

Trots att hästlovet är över den 5 november, slutar inte hästtemat att vara en del av Kulturhusets utformning under hela hösten. Utställningen kommer fortsätta till den 21 januari 2024. Där samarbetar Kultur Vallentuna med fritidsförvaltningen, 4H och Rosendalsskolan.

– Det blir även en hästhöst. Efter lovet kommer hästaktiviteterna att fortsätta året ut, med bland annat film och olika former av pyssel, utöver utställningen, säger Mia Ståhl Broberg.