NYHETER 2022-06-16 KL. 15:20

Hela Roslagsbanan stängs av i sommar

Av Anneli Leijel

Hela Roslagsbanan stängs av i sommar
NYHET I HÖST. När Roslagsbanan trafikeras igen i höst kommer vi att få se fler nya tåg. Foto: Roffe Andersson

Sju veckor. Så länge är Roslagsbanan avstängd den här sommaren. Från 24 juni till 13 augusti. Och i år gäller avstängningen hela banan. Men något att se fram emot är de nya Roslagsbanetågen som i höst ska sättas i trafik.

– Vi räknar med att trafiken med X15p kommer igång i år, men jag kan inte säga mer exakt tidpunkt än att det kommer att ske efter sommaren eller en bit in i höst, säger Claes Keisu, pressansvarig på trafikförvaltningen i Region Stockholm.

Under våren har de nya tågen testkörts på Kårstagrenen, men de måste provköras på hela banan, samt med resenärer, innan de kan börja rulla i trafik. Förare ska också utbildas och slutligen är det Transportstyrelsen som godkänner tågen.

Bygga övergångar
Men innan hösten och nya tåg, väntar alltså först en sommar med ersättningsbussar.

Anledningen till att hela Roslagsbanan stängs av under sju veckor är att två järnvägsövergångar, den ena vid Portvägen i Enebyberg och den andra vid Frescati, ska byggas om till planskilda korsningar. Genom att låta tåget gå på broar ovanför, bilar samt gång- och cykeltrafik passera under banan blir det säkrare för trafikanterna.

– När hela banan stängs av kommer vi också passa på att utföra arbeten på signalanläggningen och växlar, samt infrastrukturåtgärder inför trafikstarten med de nya tågen x15p, berättar Claes Keisu.

Andra aktörer kommer också att utföra arbeten i direkt anslutning till banan. I Täby kommer både kommunen och Eon att utföra arbeten och Roslagsvatten ska göra vissa arbeten i Åkersberga.

– I Vallentuna ska vi göra en del förbättringar och anpassningar vid en järnvägsövergång vid Gårdsvägen nära Lindholmen station som byggdes om för två år sedan, berättar Claes Keisu.

Tredje sommaren i rad
Det här är tredje sommaren på raken med avstängningar på Roslagsbanan. Varför kan ni inte göra flera jobb samtidigt, så att banan inte behöver stängas av så ofta?

– Det finns olika skäl till att dela upp arbetena. Det kan vara så att en del saker behöver göras i en viss ordning. Att en del saker man gjorde förra sommaren är förberedelser för det som sker den här sommaren. Sedan handlar det också om tillgången på entreprenörer och om resurser. Men vi försöker göra planeringen så att det ska ske så smidigt och med så lite påverkan som möjligt för resenärerna, säger Claes Keisu.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se