NYHETER 2023-05-11 KL. 09:58

Hennes säkerhetsnålar blev kändisplagg

Av Daniel Bergholm

Hennes säkerhetsnålar blev kändisplagg
KONST. Under åtta års tid har Tonje Halvorsen utvecklat sitt arbete med att göra konst i form av klädesplagg gjorda på säkerhetsnålar. Foto: Sotarn Olov Tegby Frisk

Kombinationen Tonje Halvorsen och säkerhetsnålar ledde till en egen klädkollektion och plagg som burits av Kelly Clarksson samt varit en del av Melodifestivalen. Mellan den 17 maj – 4 juni ställer Lindholmensbon ut sina verk i Konstkuben i Vallentuna.

Tonje berättar att hon ”tyvärr inte har någon fantastisk berättelse” om hur hon började arbeta med säkerhetsnålar. I grunden är hon grafisk designer, men intresset för klädesplagg utifrån vardagsobjekt och att få arbeta med händerna har funnits länge.

– Jag insåg att jag älskar det här att plocka ett vardagsobjekt och byta kontext, säger Tonje Halvorsen.

Sagt och gjort valde hon under ett skolprojekt 2014 att beställa hem 100 000 säkerhetsnålar.

– 500 timmar senare var min första kreation klar. Men då kände jag att ”den här upplevelsen gör jag aldrig igen” – det var jobbigt, tog lång tid och var mycket pillande. Jag skänkte plagget och tog en paus, säger hon.

7 000 arbetstimmar
Men under pausen började hon, likt många andra, glömma bort det jobbiga. När hon startade igen efter några år gick hon ”all in”. I stället för att bara göra ett plagg, valde hon att göra en egen kollektion – Obsession.

– Jag gick en kurs som hette ”Idag om ett år” och valde att på ett år bli klar med hela kollektionen. Jag fick mycket hjälp av vänner och tillsammans lade vi 7000 arbetstimmar under året, säger Tonje Halvorsen.

Totalt använde de en halv miljon säkerhetsnålar och en och en halv miljon pärlor och paletter under arbetets gång innan den var färdig.

Sedan dess har hon fortsatt och idag är det Tonjes heltidsarbete. Varför det blev säkerhetsnålar har hon många förklaringar till, bland annat att den finns i många olika storlekar och färger, men hon vet inte heller någon annan som gör detta.

Genom att marknadsföra sina plagg på sociala medier har hon de senaste åren fått stora uppdrag. Plaggen har använts av Cornelia Jakobs i Melodifestivalen och i tv-programmet Talang.
Det som sticker ut lite extra är när hon kontaktades av Kelly Clarkson.

– Jag blev lite skrämd först. Jag tyckte allt verkade lite konstigt och fattade inte vad det gällde. Men jag fick pitcha mitt arbete och sedan ringde hon mig personligen över Skype. Så nervös har jag aldrig varit tidigare men det var en milstolpe för mig, säger hon.

Första egna utställningen
Från dessa händelser har hon nu samlat på sig tillräckligt för att göra sin första egna utställning, och den gör hon i Vallentuna.

– Det ska bli kul – både att få ha min egna utställning och att det sker i Vallentuna som jag flyttade till för ett år sedan. Det blir en blandning av gammalt och nytt som kommer representera min resa, från det första plagget till idag, säger Tonje Halvorsen.

I slutet av utställningen kommer hon att hålla i en workshop den 3 juni.

Syftet med det är att inspirera andra och berätta hur hennes arbete med att skapa plaggen går till.

– Jag kommer gå igenom olika tekniker och allt kommer avslutas med att deltagarna får testa att göra någonting själv.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se