NYHETER 2020-08-21 KL. 11:09

Het strid om kommunala blommor på landsbygden

Av Hege

Het strid om kommunala blommor på landsbygden

BLOMSTERKAMP. Turerna kring urnan med blommor har tagit smått episka proportioner.
Foto: HEGE HELLSTRÖM

Äntligen har även Frösunda fått en urna med blommor från kommunen. Men varför står de vid stationen som är stängd för trafik när Roslagsbanan renoveras – där ingen kan se dem? Det har engagerat ett gäng Frösundabor, plus politiker.

Förra året försökte Frösunda hembygdsförenings ordförande få en blomsterurna även till Frösunda.
– Men då fick vi nej direkt. I år lyckades Helene Stolpe driva igenom blommor till Frösunda, det är jag tacksam för, liksom jag är tacksam mot kommunen. Men det blev lite konstigt eftersom den hamnat vid en station som är stängd, säger Margareta Hellsten, ordförande i hembygdsföreningen.

Föreningen har jobbat hårt för att hitta alternativa ställen för blommorna, och fick till och med en markägares tillstånd att ställa den en ton tunga betongurnan på privat mark, vid den gamla affären.
– Kommunen sa nej, eftersom folk skulle tro att det var markägarens blommor. Men nu står ju blommorna på SL:s mark, då kan folk tro att det är SL:s blommor, säger Margareta Hellsten.
Hon menar att det är fler som åker bil än tåg i bygden, och att blommorna därför borde stå vid vägen.
– Men det finns tydligen en policy om att inte ha blommor vid 70-väg för då kan det bli en säkerhetsfara om förarens ögon dras till blommorna. Men vi har ett ställe längs en raksträcka, då blir det ju inte på samma sätt att ögonen dras dit.

Men Björn Furugren Beselin (C), ordförande i teknik- och fastighetsutskottet, menar att det inte finns några sådana bestämmelser utan att det är en tjänstemannabedömning.
– Om det står en urna på privat mark är det ingen som kan säga att man ska ta bort den. Den placering som hembygdsföreningen föreslagit syns för alla som ska till tåget och alla som ska passera genom Frösunda. Det är jättebra, den syns och kommer att vara till mycket glädje, säger Björn Furugren Beselin.

Han har läst mejlet som en tjänsteman på kommunen skickat till hembygdsföreningen och har nu gått högre upp bland tjänstemännen för att de ska ta saken en vända till.
– Vi måste tänka på vad Frösundaborna tycker. Jag tycker inte att skälen för var man inte kan placera urnan är så tungt vägande att det skulle väga över nyttan av att invånarna kan se blommorna, säger Björn Furugren Beselin.
En Frösundabo som reagerat på att kommunen inte verkar lyssna på invånarna är Anne-Marie Karlsson:
– Jag har varit i kontakt med kommunen om planteringen, och det som stör mig mest är att de inte bryr sig om vad vi som bor här tycker.

Politikerna har delegerat beslut om var urnor ska finnas till tjänstemännen.
– Men om det blir så att det här går emot vad politiken anser tar vi upp det som ett ärende på nästa utskott. Kanske måste vi gå igenom alla urnor och var de är placerade. Det bor 800 personer i Frösunda med omnejd och det är realistiskt att det ska finnas en urna där, och att så många som möjligt ska se den.