NYHETER 2024-06-04 KL. 09:15

Hjälte hyllar SOS Alarm-appen

Av Victoria Sid

Den 30 maj larmades räddningstjänsten ut till en trafikolycka i Haga, Orkesta. En motorcykel och en skåpbil hade frontalkrokat och tack vare appen SOS Alarm kunde Marianne Nordahl som är akutsjuksköterska ta sig fort till olyckan.

– Det är fantastiskt. Innan man hade apparna hade man ingen aning, säger hon.

Hjälte hyllar SOS Alarm-appen
LUFTVÄG. Kommer man till en olycka är det viktigt att se till att den skadade har fri luftväg. Vid en motorcykelolycka kan man behöva ta av hjälmen för att säkra luftflödet. Foto: Victoria Sid

På torsdagseftermiddagen fick räddningstjänsten in ett larm om en trafikolycka i korsningen mellan Markim-och Lindholmsvägen. Akutsjuksköterskan Marianne Nordahl fick larmet genom appen SOS Alarm. På bara någon minut var hon på plats med sin akutväska och hjärtstartare.

– Händer något här ute tar det sån tid. Räddningstjänsten kommer först och sen efter ett tag kommer ambulans men i går tog det en minut så var jag på plats, säger Marianne.

SOS alarm

Appen som Marianne hade i telefonen är till för alla. Behöver man larma går det att göra via appen och då skickas också platsens koordinater till larmoperatören. Även om man inte är utbildad inom sjukvården kan man hjälpa till på plats.

– Många vet hur man håller fri luftväg eller hur man lägger någon i stabilt sidoläge, säger hon.

Mannen som kört motorcyklen var allvarligt skadad när Marianne kom till platsen. Vid vägkanten såg hon till att mannen hade fria luftvägar till ambulansen kom.

– Skulle personen inte andas måste man få bort hjälmen för att kunna hålla fri luftväg. Många är lite rädda för att ta bort hjälmen för de tänker på nack-och ryggskador men andas personen inte så dör den. Andning går före allt annat.

Marianne hoppas att föraren klarat sig och att hennes insats kan inspirera fler att ladda ner appen. Det kan vara skillnaden mellan liv och död.