NYHETER 2023-12-14 KL. 10:42

Hon skriver fantasy, feel good och erotik

Av Anneli Leijel

Lovisa Wistrand sa upp sig för att satsa på sitt författarskap. Har gett ut mer än 20 romaner på sju år.

Hon skriver fantasy, feel good och erotik
Lovisa Wistrand. Foto: Pressbild

Feel good, fantasy och erotik. Inom de tre områdena rör sig Lovisa Wistrands författarskap. I dag har hon gett ut mer än 20 böcker. Men ett tag var det nära att hon skulle ge upp sin författardröm. Under tre år skrev hon ingenting alls.

– Jag trodde att jag var dålig på att skriva, eftersom mitt första manus blev refuserat. Jag visste inte att det ofta är så det är, säger Lovisa Wistrand.

Sin barndom tillbringade hon i Vallentuna.

– Jag har fina minnen från Vallentuna. Vi bodde på Murstensvägen de första åren, sen på Hagavägen. När jag var 6,5 år flyttade vi till Järfälla. Jag ville inte flytta utan stanna i Vallentuna, men det är ju föräldrarna som tar beslutet.

I dag bor hon i Uppsala tillsammans med sin man och två söner, 4,5 och 3 år.

Hon har alltid haft ett stort bokintresse. Läst jättemycket och skrivit mycket. Därifrån är det inte ett jättestort steg att bli författare, säger hon. Men omgivningen tyckte annorlunda.

– Okej, du vill bli författare, men vad är ditt realistiska mål? Den frågan fick jag ofta, berättar Lovisa.

Första manuset refuserades

Redan i tidiga tonåren skrev hon kortare berättelser och hade en stark längtan efter att bli författare. När hon var 18 skrev hon för första gången klart ett helt manus.

– Jag gjorde det som mitt gymnasiearbete i trean och skickade in det till förlag, men det blev refuserat. Jag trodde själv att det skulle gå bättre, jag visste inte att det första manuset ofta blir refuserat, så jag tog en paus på tre, fyra år, eftersom jag trodde att jag var dålig på att skriva. Men så bröt skrivandet fram igen.

Under den där pausen utbildade hon sig till grafisk designer, eftersom hon också har ett konstintresse, men det var svårt att få jobb inom yrket. I stället fick hon jobb inom kundservice och snart fastnade hon i mail-supporten, där hon fick skriva.

– Men det handlade ju om att svara kunder, ibland arga kunder, och inget litterärt skrivande direkt.

På fritiden och på rasterna pockade skrivandet på. Hon beskriver det som att texten inte kunde hålla sig borta längre. Det resulterade i två manus till, som blev refuserade. När hon skrev sitt fjärde manus bestämde hon sig för att göra allt för att få det utgivet. Hon gick en skrivarkurs, tog hjälp av en lektör och anlitade till och med en redaktör, innan hon skickade in sitt manus.

– Jag sa upp mig från jobbet för att förbättra manuset. Tre månader gick och jag hade inget kontrakt. Ofta gör man tvärtom, har ett yrke parallellt, men jag tänkte att då lyckas jag inte. Jag behövde den tiden för att ta drömmen på allvar och lägga pengar på manuset.

Succé direkt

Det visade sig vara ett lyckokast. ”Drakviskaren”, hennes första roman i genren fantasy romance kom ut 2017 och resten är, som det heter, historia. 22 romaner har det blivit hittills, både fantasy och feel good, och flera erotiska noveller. Och de manus hon skrev tidigare, som refuserades, har hon omarbetat och också fått utgivna.

Nyligen har hon släppt en fortsättning på Alvblods-trilogin som heter Mohrelda 1: Demondottern. En bok fylld av magi, kärlek och överraskande vändningar.

Lovisas förhållande till skrivandet är lustfyllt. Hon får aldrig slut på idéer och hon måste skriva snabbt för att få ut dem.

Drabbas du aldrig av skrivkramp?

– Det kan hända ibland, men då har jag planerat för dåligt och måste gå tillbaka till synopsis och fylla ut. När man planerar manus noga, då flyter det på ganska bra.

Temat i hennes romaner, oavsett genre, är kärlek, liv och död, och inte sällan är det kärlekshistorier där de båda älskande först är fiender, och sedan hittar varandra, trots olikheterna.

– Det är en utmaning för mig, att skapa två karaktärer som är riktiga motsatser till varandra och sen få dem att gilla varandra.

Hur får du dina idéer och varifrån hämtar du inspiration?

– Idéer kan komma när man minst anar det, men allra mest när jag är på en resa. Ser vackra landskap eller möter en ny kultur. Det behöver inte ens handla om de platserna, utan en känsla jag får när jag är där. Jag kollar också mycket på film, läser ljudböcker och ser hur andra bygger sina historier.

Erotiska noveller

Tillsammans med sin man Åke Qvarfort skriver hon erotiska noveller.

– Det började med att ett förlag, som läst en av mina romantiska noveller, hörde av sig och frågade om jag och min man ville skriva för dem. Jag frågade min man och han tyckte det var en bra idé och sen har det rullat på. Ramen är novell, men lite hetare och så får man följa med när de vill ha varandra och sen när de älskar. Det behöver inte vara porrigt, utan fokus kan vara på kärleken. Det finns en stor bredd inom genren.

Lovisas man Åke skriver också annat, inom science fiction, men inte på heltid som sin fru.

Min känsla är att det blivit mer accepterat att både skriva, och läsa, erotik i dag jämfört med för bara 15 år sedan, stämmer det?

– Ja, det märktes inte minst på senaste bokmässan. Var och varannan har testat att skriva erotik, för det har varit där man kan tjäna pengar, men nu har marknaden blivit ganska mättad.

Vad är ditt tips till den som vill bli författare på heltid som du?

– Man ska inte säga upp sig direkt som jag gjorde, säger Lovisa med ett skratt och tillägger:

– Men har man besparingar man kan leva på ett tag, då kan det funka. Och våga gå skrivkurser. De kostar lite, men att skriva handlar om så mycket mer än att stava orden rätt. En kurs ger utbyte både med läraren och andra som skriver, och man lär sig att ta och ge kritik.

Att vara författare på heltid är ett ganska ensamt jobb. Men nu har Lovisa samlat på sig skrivarkompisar, ofta andra författare.

– Vi bollar dagligen idéer, ger varandra tips och chattar ofta. Sen är jag introvert, så jag trivs också med att jobba själv, säger Lovisa Wistrand.