NYHETER 2021-09-02 KL. 13:46

Ica Kragsta slutar hantera paket - vill utveckla butiken

Av Uffe

Ica Kragsta slutar hantera paket - vill utveckla butiken

TRÖTT PÅ PAKETLÖSNINGAR. Jesper Carlsson har tampats med logostiken kring posthantering i många år. Nu vill han satsa mer på själva butiken.
Foto: UFFE LINDEBORG

"Jag vill inte bara stänga posten, jag vill att man ska känna att butiken blir bättre"

Måndagen den 27 september blir sista dagen som du kan hämta ut dina paket från Postnord hos ICA-butiken i Kragstalund.

Trängsel, brandsäkerhet och arbetsmiljöfrågor ligger bakom att man till slut väljer bort pakethanteringen.
Ända sedan Jesper Carlsson tog över ägandet av butiken så har boende i närområdet kunnat hämta ut sina paket här, men i takt med att paketen bara ökar så måste Jesper till slut dra en gräns.

– Jag vill inte bara stänga posten, jag vill att man ska känna att butiken blir bättre. I och med det här kommer vi att kunna göra butiken luftigare. Det ska vara enkelt att handla hos oss, säger Jesper Carlsson.

Kraftig ökning av paket
Han förklarar det som lett fram till beslutet att upphöra med paketservicen:

–Paketen har ökat årligen med över 30% i mer än sex års tid, när det är som mest så kan vi knappt komma fram i gången här bakom paketutlämningen, och det påverkar brandsäkerheten och framför allt så blir det många, tunga lyft för personalen.

Arbetsmiljöverket är tydliga med att inga tunga lyft får göras ovanför axelhöjd utan hjälpmedel, och det går inte att garantera eftersom pakethanteringen bitvis är så pass omfattande att många paket staplas högt. Därför vill Jesper i stället satsa på utökad service i butiken och att personalen finns till hands för kunder som ska handla.igcaption>TRÅNGT. När paketen hopar sig i lokalerna har det inte varit lätt att jobba.
Foto: PRIVAT

Info kommer från Postnord
Pakethanteringen för de som bor i närområdet kommer att ske på Spel & Lek i Vallentuna centrum, alternativt på Postnords Företagscenter på Smidesvägen framöver.

Postnord kan bekräfta att de kommer att utöka kapaciteten på Företagscenter i Tellusområdet, och skickar ut mer information till berörda hushåll med cirka 2 veckors framförhållning.

I samband med detta så görs en mindre ombyggnation för att satsa på en luftigare butik.
–Där paketutlämningen tidigare varit kommer vi göra om väggen och ha till exempel ägg och annat, och tanken är att när du kommer gående från den manuella disken mot frysvarorna så ska du kunna se de höga frysdiskarna, så vi kommer att ta ner höjden på hyllorna där till exempel dryckeskylarna står idag, så att det blir mer luftigt fram mot kassorna.

Lättare ombyggnation
Strax innan kassorna kommer butiken att bli bredare. Väggen där frysdiskarna står ska flyttas in närmre fasadväggen vilket medför extra utrymme med cirka 75 centimeter på vardera sida mot kassorna.

–Något man märkt med pandemin är att man verkligen får tänka igenom varenda yta i butiken så att det känns tryggt för både personal och kunder att vistas i butiken.

–När pakethanteringen varit som värst har det varit extremt påfrestande att vidhålla säkra rutiner.

ICA-butiken fokuserar därmed mer på kärnverksamheten, att med god service förse närområdet med livsmedel.