NYHETER 2023-05-25 KL. 08:05

Idas konst speglar vem hon är

Av Daniel Bergholm

Idas konst speglar vem hon är
DISCOSPEGEL Av allt Ida hänger upp på Öppen konstvägg är favoriten discospegeln. – Den har tagit tid att göra och blir så cool när den sitter på väggen. Det är inte heller så vanligt och sticker ut, säger hon. Foto: Roffe Andersson

Tavlor, mosaikskulpturer, discospeglar eller lampor? När Vallentunabon Ida Thoursie Scherdin nu genomför sin första konstutställning har hon haft svårt att välja inriktning. Men i stället för att gå på en nisch, valde hon att återspegla den hon är – en mix av allt.

Från den 16 maj och en månad framåt täcker hennes olika skapelser Öppen konstvägg i Vallentuna Kulturhus.

När Ida Thoursie Scherdin fick tipset från sin syster att ställa ut sina kreaktioner blev den första reaktionen: ”Nej, det vågar jag inte”. Men efter lite betänktetid ansökte hon. Nu blir det första gången hon ställer ut sin kombination av tavlor och konstverk.

– Livet är kort helt enkelt. Det ska bli kul att se vad som händer nu och hur reaktionen blir. Jag tänker att jag bjuder på lite av allt möjligt och förhoppningsvis finns det något för alla, säger hon.

Att Ida haft svårt att fokusera på en specifik genre inom sitt konstutövande är inget hon hymlar med, vilket också nu märks av på Öppen konstvägg.

– Jag tänkte först att det skulle vara enhetligt – bara tavlor eller bara mosaik. Men jag är lite överallt och varför ska jag då enbart göra en sak, och låtsats vara något jag inte är. Nu kör jag på det här spåret och det känns helt rätt, säger hon.


VARIATION Det senaste året har hon gestaltat såväl ammande mammor till discokonst, något hon beskriver som olika världar men som båda två gör henne varm om hjärtat. Foto: Roffe Andersson


Hon själv beskriver sig som ”kreativ sedan barnsben”, men att det varit något hon inte fått utlopp för tills pandemin slog till. Då började hon med allt ifrån att måla, kreera i lera, återbruka material för att skapa egna skulpturer till discospeglar.

– Man kan säga att jag äntligen tog tag i det. Jag älskar att göra det som faller mig in och det har jag börjat göra i min skrubb hemma i Vallentuna, säger Ida Thoursie Scherdin.

Till vardags jobbar hon med ekonomi på ett företag i Täby och hon får ofta höra att en ekonom som också sysslar med konst som hobby är en udda kombination. Men även där påpekas att hon gillar mixen.

– Jag uppskattar verkligen att få komma hem och bara låta fantasin flöda. Att syssla med lite allt möjligt och hitta kombinationen i livet, säger Ida Thoursie Scherdin.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se