NYHETER 2021-01-29 KL. 08:47

Klart: Här kan alla vovvar träffas nästa sommar

Av Hege

Klart: Här kan alla vovvar träffas nästa sommar

MÖTESPLATS. Anna och hunden Roffe ser fram emot att träffa andra i den nya rastgården.
Foto: PRIVAT

Många jublar över den hundrastgård som ska byggas. Men det finns hundägare som velat se en större rastgård än den planerade.

Det är många som saknat hundrastgård i Vallentuna. Nu står det klart att det ska byggas en på grönytan mellan Rosendalskolan norra, Mörbygården och Hammarbackens gravfält. Platsen kallas ”gamla stallmaja”.

”Hundrastgården blir cirka 620 kvadratmeter stor med stängsel runt om, gräsyta och parasoll för skugga under varma sommardagar”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Redan i dag används området för friluftsliv och hundpromenader, vilket är en orsak till att rastgården hamnar just där.
Vid grinden blir det en skylt med vilka regler som gäller för besökare, och utanför kommer det finnas bänkbord att slå sig ner och fika vid.

Till sommaren 2021 ska rastgården vara klar. Vallentunabon Anna Wettergård lade ett medborgarförslag om en hundrastgård 2016. Hon är glad över att rastgården äntligen byggs.
– Det känns bra att vi äntligen kommer ikapp våra grannkommuner ifråga om hundfnattmöjligheter. Jag tror att vår Roffe – och resten av kommunens hundiga pälsklingar – kommer att få en riktigt skuttig, social och glad sommar, säger Anna Wettergård.

Hundägaren Ann-Marie Werner tycker att det är bra att något händer för djur i kommunen. Men hon ifrågasätter storleken på rastgården.
– Det är 25 gånger 25 meter. Det är som halva vår tomt, när vi har så mycket natur i Vallentuna. Överhuvudtaget är det konstigt att det finns så mycket hundar och hästar i kommunen men inga rastgårdar eller ridvägar. Se på Täby som egentligen är mer tättbebyggt, de har hundrastgårdar och ridvägar, säger Ann-Marie Werner.

Vallentuna Nya har sökt kommunen för att fråga om rastgårdens storlek, men har inte fått svar.