NYHETER 2023-12-07 KL. 09:30

Kommunen kräver att uteserveringen försvinner

Av Daniel Bergholm

Kommunen kräver att uteserveringen försvinner
UTESERVERING. I fyra års tid har uteserveringen varit en del av pizzeria Lilla Valentinas utbud till Vallentunaborna. Nu kräver kommunen, som bara sitter några meter från platsen, att den ska monteras ner senast den 15 december. Foto: Daniel Bergholm

Under flera års tid har trädäcket varit en del av pizzeria Lilla Vallentinas uteservering på torget i centrum. Där har den stått bara några meter i från kommunhuset. Nu kräver Vallentuna kommun att uteserveringen ska monteras ner, med anledning av att den aldrig haft bygglov eller polistillstånd.

Det uppsatta trädäcket har tillhört Lilla Valentina sedan drygt fyra år tillbaka. Där har Vallentunaborna även kunnat äta restaurangens pizza och kebab under årets varma dagar.

I november meddelade kommunen till pizzerian att uteserveringen måste monteras ner senast den 15 december, då den saknar erforderligt bygglov och polistillstånd för nyttjande av offentlig plats.

– Det har inte funnits överhuvudtaget under de åren som den stått på torget, säger Dawid Rojek Szumanski, mark- och exploateringingenjör på Vallentuna kommun.

Hur kommer det sig att det här inte har uppmärksammats tidigare?

– Den som har en uteservering på kommunens mark är ansvarig för att se till att införskaffa de tillstånd som krävs. Kommunen har ingen aktiv bevakning om mark används olovligen eller utan tillstånd, men i detta fall har kommunen gjort en punktinsats för att få ordning på tillstånden på torget.

NÄRA. Det skiljer inte många meter mellan kommunalhuset och altanen som kommunen uppfattar som ett svartbygge. Ändå tog det fyra år innan någon tjänsteman reagerade. Foto: Jocke Lindeborg

Anledningen att beslutet tas nu har även att göra med att ytan ska vara tillgänglig för snöröjning och sandning mellan den 31 oktober 2023 och 31 mars 2024.

– Vi har framfört att hela trädäcket måste tas bort eftersom det inte går att ta på och av, säger Dawid Rojek Szumanski.

Kommunens krav gäller från 31 oktober till den 31 mars. Kommer en uteservering kunna sättas upp igen efter det?

– Ja absolut, om de söker bygglov och polistillstånd. Vårt krav är att den nu inte ska kunna stå på platsen under vintertid.

Samtidigt har restaurangen framfört att trädäcket inte är möjlig att nedmontera, med hänsyn till konstruktionen och kommer därför behöva rivas. Vilyam och Jan Kinde, som driver Lilla Valentina, är oförstående till att kommunen fattat beslutet först nu.

– Vi har varit här i snart 30 år och alltid haft en uteservering. För fyra år sedan satte vi upp en fastmonterad och har inte hört något tills nu. Jag vet inte vad vi ska göra och har inte möjlighet att hinna ta bort den. De borde meddelat oss redan i somras, säger Vilyam Kinde.

Vad kostade uteserveringen?

– Det är nog 60–70 tusen. Den har varit väldigt populär, nästan halva vår försäljning under sommaren tillkommer på grund av den uteserveringen och nu försvinner den, säger Jan Kinde.

Borde ni sökt bygglov och tillstånd?

– Det är ingen som har nämnt för oss att vi var tvungna att göra det, och det är inte heller något som vi har kunskap om. Vi hade uppskattat om de skulle sagt till oss när den sattes upp - för då skulle vi ansökt, säger Vilyam Kinde.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se