NYHETER 2023-09-14 KL. 08:45

Kvarnens dag - starten på en tradition

Av Daniel Bergholm

Kvarnens dag - starten på en tradition
KVARNSNACK. Elisabeth Rydström, som är ordförande för Väsby Kvarns vänner i samtal med kulturchefen Anders Dahlberg. Foto: Per-Arne Lindeborg

Väsby kvarn fylldes med aktiviteter och besökare lördagen den 9 september. Kulturchefen Anders Dahlgren var på plats och betonade att årets upplaga av ”Kvarnens dag” förhoppningsvis ska kunna bli starten på en ny tradition.

Under året har det gjorts flera evenemang runt kvarnen för att den ska återfå sin forna glans. Under nio lördagar har man bland annat haft drop-in för Vallentunaborna. Inför lördagens festligheter hade man höga förhoppningar och föreningen Väsby kvarns vänner siktade på att få till feststämningen från invigningen 2019.

– Vi vill återskapa invigningen - det ska finnas folkdans, spelmän, ponnyridning och korvgrillning. Det hoppas vi blir en riktigt fest, berättade Gudrun Schön Johansson, medlem i Väsby kvarns vänner, tidigare.

Den förhoppningen infriades till fullo och det var full fart vid Väsby kvarn och runt kvarnbadet i det eftersläpande sommarvädret.

Dagen var fylld med aktiviteter, där de drygt 200 besökarna på plats bjöds på framträdanden av Vallentuna folkdanslag, musik från CCA gammeldans orkester och Cantaton. Samtidigt gav 4H-gården möjligheten att testa på ponnyridning.

Stort intresse

På plats och talade var bland annat kulturchefen Anders Dahlgren. Under talet pratade han om att Kvarnens dag framöver ska kunna bli ett återkommande inslag varje år.

– Det var jättelyckat! Ambitionen är absolut att det här ska bli en tradition. Vi märker att det finns ett stort intresse hos Vallentunaborna och om vi kan fortsätta samarbetet med Väsby kvarns vänner, är det fullt möjligt, säger han.

Daniel Bergholm

daniel@vallentunanya.se