NYHETER 2024-04-18 KL. 11:31

Kyrkoherden slutar efter rekordkort ämbetstid

Av Anneli Leijel

”Nu behöver vi få arbetsro, kraft och energi”, säger kyrkorådets ordförande.

Kyrkoherden slutar efter rekordkort ämbetstid
DÅ - NY PÅ JOBBET. Kyrkoherden Anita Ölund välkomnades i oktober förra året till Vallentuna församling av Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift. Foto: Roffe Andersson

Anita Ölund som välkomnades som kyrkoherde i Vallentuna församling i oktober 2023 har slutat. Formellt tillträdde hon i juli 2023 och avslutade sin tjänst i början av februari i år. Lasse Svensson, som tidigare vikarierat som kyrkoherde i Vallentuna, är nu tf kyrkoherde igen.

Det var den 8 oktober ifjol som Anita Ölund välkomnades som kyrkoherde under pompa och ståt. Andreas Holmberg, biskop i Stockholms stift, var på plats och församlingens alla verksamheter deltog under välkomstgudstjänsten. Men nu har Ölund alltså lämnat tjänsten efter drygt ett halvår.

Det är kyrkorådet i en församling som är arbetsgivare och beslutar om vem som ska anställas som kyrkoherde. Margaretha Svensson Paras, förtroendevald för Hembygdens kyrka, Hk, är ordförande i kyrkorådet i Vallentuna.

– Kyrkoherden och jag kom gemensamt överens om att hon skulle sluta sin tjänst. Förväntningarna från båda håll stämde inte, säger Margaretha Svensson Paras.

PAMPIGT VÄLKOMNANDE. Men redan efter sju månader lämnade den nya kyrkoherden sitt ämbete i Vallentuna. Foto: Roffe Andersson

Enligt vad Vallentuna Nya erfar fungerade inte samarbetet i personalgruppen under kyrkoherde Ölunds ledning. Vad är din kommentar till det?

– Det är en sammantagen bild av situationen som gjort att vi är överens om att hon skulle sluta.

På en tidigare tjänst som kyrkoherde i Hedemora, kritiserades Anita Ölunds ledarskap öppet. Borde ni inte ha tagit reda på mer inför tillsättningen av tjänsten i Vallentuna?

– Vi har haft en gedigen rekryteringsprocess med referenstagning och intervjuer. Vi landade ändå efter en tid i den gemensamma överenskommelsen om avslut, som jag sa, på grund av förväntningarna som inte stämde överens.

Enligt vad Vallentuna Nya erfar kostade det församlingen mycket pengar att Anita Ölund slutade. Stämmer det?

– Nej, det stämmer inte, eftersom vi var överens om att hon skulle sluta.

Anita Ölund avböjer att kommentera att hon slutat i Vallentuna. Hon har fått ett annat jobb i Västerås.

KRITISERAD. Det blev snabbt tydligt att varken Vallentuna församling eller kyrkoherden Anita Ölund var bekväma med varandra. Foto: Roffe Andersson

”Behöver arbetsro”

När Ölund slutade fick Lasse Svensson, som tidigare varit tf kyrkoherde i Vallentuna under våren 2023, frågan om han ville gå in på den posten igen och han svarade ja.

Från 1 april är han tillförordnad kyrkoherde.

– Nu är fokus på att få tillbaka en bra, fungerande vardag med goda, klassiska rutiner, typ ledningsgrupp och möte med verksamhetens samordnare och att få tillbaka den goda pulsen i Vallentuna församling – som är en fantastisk församling och har en fantastisk verksamhet, säger Lasse Svensson.

Efter att Lasse Svensson varit kyrkoherde i 25 år bestämde han sig för att arbeta med coaching och samtal, men hann knappt börja med det, innan han blev tillfrågad om att hoppa in som kyrkoherde på olika håll. Något som inte är ovanligt för tidigare kyrkoherdar, berättar han. Just nu söker Vallentuna församling inte efter en ny kyrkoherde.

– Vi måste först landa och ta nya tag, säger kyrkorådets ordförande Margaretha Svensson Paras och tillägger:

– Lasse Svensson är väl insatt och vet var församlingen befinner sig. Nu behöver vi få arbetsro, kraft och energi, innan vi startar en ny period där vi söker efter en kyrkoherde.