NYHETER 2024-02-22 KL. 10:20

Längre väntetid på ambulans än på tio år i Vallentuna

Av Martin Olsson

I drygt två av tre kommuner har väntetiderna för ambulans blivit längre de senaste åren. I Vallentuna kommun var väntan ovanligt lång förra året.

Längre väntetid på ambulans än på tio år i Vallentuna
RÄDDNINGSFORDON. Det tar allt längre tid för ambulanser att nå Vallentuna efter prio 1-larm. Foto: Adobe

Det tar 18 minuter och 31 sekunder från att 112-samtalet når larmcentralen till att ambulansen är på plats i Vallentuna kommun. Det visar de senaste siffrorna från SOS Alarm. Tiden är en mediantid för alla prio 1-larm mellan 1 juni 2022 och 31 maj 2023 och ett nyckeltal som redovisas varje år.

Det är tre sekunder långsammare än året innan och den längsta väntetiden som noterats i kommunen under det senaste decenniet. 2014/2015 klockades medianresponstiden till 15 minuter och 56 sekunder.

Sedan början av 2010-talet har responstiden generellt blivit längre i landet. Jämför man snittet för åren 2014-2016 med de tre senaste åren har väntan blivit mer än en minut längre i 234 av 290 kommuner. Vallentuna är en av dem. Här får man vänta ungefär två minuter längre jämfört med början av perioden.

Vallentuna tillhör de kommuner i Region Stockholm som får vänta längst på ambulansen. Längst är väntetiden i Vaxholms kommun: 23 minuter och 47 sekunder. Snabbast var ambulansen framme i Solna, där tog det 12 minuter och 40 sekunder från larmsamtalet 2022/2023.

I Sigtuna kommun kapades responstiden med två minuter och 29 sekunder.

Det skiljer alltså elva minuter och sju sekunder i mediantid mellan kommunen dit ambulansen når snabbast och kommunen med längst väntetid i Region Stockholm. Det finns regioner där skillnaden mellan olika kommuner är betydligt större – och regioner där skillnaderna är mindre. I Region Norrbotten skiljer det nästan 29 minuter medan det i Region Kalmar handlar om knappt fem minuter.

Längst väntan i Pajala

Även om väntan i Vaxholm är lång för att vara Region Stockholm krävs ytterligare 2 minuter och 40 sekunder för att ta sig in på topp tiolistan över kommuerna i landet med längst väntetid. Längst är väntan på ambulans i Pajala kommun, 41 minuter och 57 sekunder. Generellt finns de flesta av kommunerna med längst responstid i Norrlands inland.

Martin Olsson, Newsworthy