NYHETER 2024-02-15 KL. 10:40

Lill-lördag hoppas kunna bli permanent

Av Victoria Sid

Lill-lördag hoppas kunna bli permanent
ROCKRÄVAR. Roslagsrockarna består av bandmedlemmarna Gunilla Rudäng, Stefan Olsson, Ingemar Rudäng, Rickard Dazley och Gunnar Norman. Foto: Roffe Andersson

En gång i månaden samlas Vallentunabor med funktionsvariationer för att fika och dansa loss till livemusik. Projektet som kallas Lill-lördag har varit väldigt uppskattat och nu hoppas initiativtagaren Birgitta Karlsson, tidigare KD-politiker i Kulturnämnden och funktionshinderrådet, att tillställningen kan få bli permanent.

– Det är mitt största mål, säger hon.

Mazariner, livemusik och dans. I Mathiasgården står kaffekopparna uppdukade och en mindre skara Vallentunabor har slagit sig ner framför scenen. Det är den första träffen för säsongen vilket märks på antalet deltagare som annars brukar vara några fler. Vid ett av borden framför scenen har Bobby Scott och Elis Renman slagit sig ner med varsin assiett. Båda två är glada över att vara på plats.

– Det känns bra, säger Bobby Scott som gör sig redo för dansgolvet med en kopp kaffe.

Tacksam publik

På scenen sitter Gunilla Rudäng vid sitt keyboard. Hon och hennes band Roslagsrockarna har blivit något av ett husband för tillställningen.

– Vi har gjort åtta spelningar här hittills. Det har varit jätteroligt. Det här är en väldigt tacksam grupp att göra saker för, säger hon och beskriver hur publikens ögon lyser under spelningarna.

På dagens repertoar står gamla godingar men vad som helst duger inte för att göra publiken nöjd.

– Det ska vara fullt ös medvetslös hela tiden. Det måste vara tempo, säger hon.

FIKASNACK. Bobby Scott, Elis Renman och Anette Bergström fikade tillsammans innan det var dags att röra sig mot dansgolvet. Foto: Roffe Andersson

Hopp om bidrag

För att möjliggöra framtida spelningar inom projektet har bandet ansökt om föreningsbidrag. Att få in pengar från kommunen är även Birgitta Karlssons mål. Tidigare har tillställningen fått bidrag från fritidsnämnden men nu har även en ansökan till kulturnämnden skickats in. Men hennes största önskan är att socialnämnden ska ta över finansieringen av projektet. Men hur det blir med det vet ingen än.

– Det är ett frågetecken, säger Jonas Bodin, diakon i Vallentuna församling som likt Birgitta vill att verksamheten ska ingå i kommunens verksamhet.

Victoria Sid

Victoria@vallentunanya.se