Av Victoria Sid
Pontus Walldin, 29, snubblade på topp 12 snöret i årets säsong av Sveriges mästerkock. Med sin passion för matlaging som väcktes redan i barndomen fortsätter drömmen om att en dag öppna en egen restaurang och revansch.
I ett snöigt Lindholmen har Pontus och Camilla bott i några år och stortrivs. För fyra veckor sedan fick de tillskott i familjen och samtidigt började Ponus sin resa i tv-rutan. Men tyvärr blev den kortvarig.
– Jag åkte ut på plats 13 säger jag. Vi var 40 personer som blev 12 på tre tävlingar och jag åkte ut i sista tävlingen innan topp 12, säger Pontus.
I Gävle där deltävlingarna hölls upplevde han ingen stress trots att matlagningen gick på tid och att allt filmades. Värre var det under audition då han bara hade 40 minuter på sig att golva juryn.
– Jag stod här hemma och klockade mig själv varje gång jag lagade mat. Jag körde rimmad torsk med vitvinssky, brynt smör med anis. Stekt bellaverde, ungsrostad purjolök, dillolja och citronpärlor. Den var jäkligt god faktiskt, säger Pontus med ett stort leende.
Han var en av få i årets säsong som fick tre ja av juryn.
– Tina Nordström käkade min sås med sked. Hon frågade om jag hade mer och då ställde jag fram kastrullen.
MÅNGSYSSLARE. Förutom matlagningen som dominerar Pontus tid har han även fram till för ett år sedan varit gitarrist i bandet Confess. Foto: Victoria Sid
Men när sista deltävlingen för topp tolv var avklarad gick han inte vidare med sin vilttaco. Jurryn tyckte den var god och Tina var imponerad över de friterade kantarellerna men enligt Tommy Myllymäki var det inte en taco.
– De tog med när Tommy sa ”det här är inte vad man vill ha i en taco” men de klippte bort när han direkt efteråt sa ”men hade du serverat det här på en tallrik till mig hade jag varit jävligt nöjd”.
GEHÖR. När Pontus fick förfrågan om att spela i Confess lärde han sig en hel skiva på en vecka genom att lyssna på låtarna. Noter kan han inte. Foto: Victoria Sid
Musik och mat
Förutom kärleken till mat som väcktes redan under barndomen när Pontus mamma drev en restaurang uppe i Junsele har han även hållit på med musik. Fram till i början på 2024 har han under åtta års tid varit gitarrist i rockbandet Confess. Dagar innan coronapandemin kom släppte bandet sin tredje platta och lagom till första releasegiget gick det inte att resa längre. Allt blev inställt.
– Det var jävligt surt men vad ska man göra. Alla blev drabbade, inte bara vi. Folk var drabbade ännu värre, det där var en piss i sjön, säger Pontus och fortsätter:
– Man tappar glöden. Vi har precis släppt en platta som blev svinbra, ska iväg och spela den och får inte. Vi repade inte på ett år.
När allt började lätta var det som vanligt igen. På frågan om han hinner med att helhjärtat satsa på matlagningen, jobbet och musiken svarar han skämtsamt att dygnet har många timmar. Men framöver kommer matlagningen dominera när han förbereder sig för att knipa en ny plats i nästa upplaga av Mästerkocken. Men längre fram drömmer han om en egen restaurang.
DELTÄVLING. När Pontus var i Gävle fick han och resten av deltagarna ha exakt samma outfit i två dagar för att allt skulle se ut som en dag i den färdiga klippningen. Foto: Victoria Sid
Kan det bli i Vallentuna?
– Med rätt investerare, svarar han skämtsamt men är inte helt främmande för tanken.