NYHETER 2023-08-10 KL. 11:39

Lokala hjälten skriver idrottshistoria

Av Jonny Andersson

Lokala hjälten skriver idrottshistoria
FÖRST. Med konkurrenterna på behörigt avstånd har Moa siktet på näst sista häcken. Foto: Roffe Andersson

Med tre raka SM-guld på lika många försök är Moa Granat en av landets hetaste unga friidrottare. I onsdags blev hon klar för VM i Budapest och tror sig ännu inte nått toppen.

– Mest av allt känns det overkligt. Klubben har aldrig tidigare haft någon som varit på nivån Moa är. Fantastiskt att hon ska vara med i senior-VM, säger ledaren Per Tollefors som varit med i Vallentuna FK sedan klubbens födelse 1973.

Han talar om tårar i ögonvrån, klump i halsen och fortsätter:

– Jag får upp minnesbilden av Moa lekande med min dotterdotter, Leah som är ett halvår gammal och samma tjej ska snart springa i VM.

Tredje SM-guldet

Moa Granat korsade förförra helgen mållinjen som vinnare av 400 meter häck under SM-dagarna i Söderhamn. Guldet var hennes tredje raka i grenen. Efter målgång kunde ändå viss besvikelse utläsas när hon slog händerna på höfterna.

– Nej, jag blev inte besviken över tiden (56.61) i sig, den är nära mitt personliga rekord. Mer frustrerad av insatsen över sista två häckarna. Det blåste motvind, i stället för att trycka ut stegen tog jag extra steg in mot häckarna och tappade fart, säger hon.

MÅLGÅNG. Moa Granat fäller sig fram och vinner sitt tredje raka gul på 400 meter häck.

Foto: Roffe Andersson

Avgjorde tidigt

SM-finalen var avgjord efter 150 meter. Så tidigt i loppet såg sju konkurrenter ryggstycket på Vallentunaflickans blå tävlingslinne trots att Moa startade på bana fyra. I mål var hon drygt en och en halv sekund före tvåan Hanna Karlsson, IF Göta. Pressad tror hon sig sprungit fortare.

– Ofta kan man pusha sig med löpare intill sig.

Med facit i hand saknade tiden betydelse. Moa Granat låg rankingmässigt på gränsen till att få springa i VM i Budapest (19–27 augusti). Hon fick ett okej till VM-biljett av förbundskaptenen Kajsa Bergqvist i Söderhamn – om Moas rankingpoäng räckte. Så förra veckan ägnade Moa tid åt att följa rankingutvecklingen på ”Road to Budapest”. Max 40 av världens kvinnliga 400 meter häck-löpare får delta. Hon låg ”runt plats 43”. Då fanns dock inte SM-titelns poäng med, inte heller internationella konkurrenters sista poängjakt.

Klättrade på rankinglistan

Förra onsdagen stod det klart att Moa Granat blir yngst i Sveriges VM-trupp.

Hennes poäng räckte för att bli 37:a på listan.

– Galet! VM är ingenting jag vågat ställa in mig på.

Men.

– Lite funderingar hade vi inför säsongen. Vi har hållit koll på rankingpoäng och jag har sprungit de GP-lopp jag kunnat.

Är det för tidigt för dig att möta världseliten?

– Jag tycker inte det. Det ska ge tillfälle att lära mig hur stora mästerskap är, säger Moa som blev 19 år i tisdags och fortsätter:

– Det blir ett kravlöst mästerskap. Jag har ingen press att ta medalj.

Mot sig får hon grenens nuvarande superstjärnor – amerikanskan Sydney McLaughlin-Levrone och nederländskan Femke Bol.

Denna veckan har Moa Granat tävlat i mästerskapet som varit säsongens stora mål, U20–EM i Jerusalem. Finalen avgjordes i går, onsdag (efter tidningens presstopp). På förhand var Moa medaljaspirant.

– Formen ska bli bättre, inför SM hade jag en längre träningsperiod och loppen i Söderhamn ska ha varit bra genomkörare. Jag tror att jag kan springa snabbare.

GRATULATION. Förbundskaptenen Kajsa Bergqvist har tagit ut Moa Granat till senior-VM och kanske säger hon här: "Vi ses i Budapest".

Foto: Roffe Andersson

Väljer tv-fåtöljen

Per Tollefors ska inte resa till Budapest för att följa VM på plats. Lika bra det för han brukar se spöken när VFK:are tävlar, inte minst när Moa gör det.

Vad står på tv-bordet 21 augusti?

– Så lite som möjligt, så att inget skymmer tv:n. I familjen har vi slutat med godis och sånt. Kanske ostsmörgås och te. Men jag lär inte klara att äta, säger Per Tollefors, som hyser hopp om att Moa kan ta sig vidare från försöksheatet.

Jonny Andersson

jonny@vallentunanya.se