NYHETER 2023-05-04 KL. 08:10

Lös hund attackerade häst med ryttare

Av Uffe Lindeborg

Lös hund attackerade häst med ryttare
KARTA. Här attackerades hästen och ryttaren Foto: Skärmdump

En ryttare på häst hamnade i en jobbig situation i onsdags då en stor hund plötsligt dök upp och attackerade ekipaget.

Det var vid 13-tiden på onsdagen som Hanna Castenheim kom ridande från Angarn (se skärmdump med karta). Hästen blev plötsligt orolig och när Hanna tittar bakåt ser hon att en stor hund attackerar dem. Den hoppade upp och bet hästen i svansen så att delar av den lossnade.

– Vi hade ändå änglavakt att det gick bra till slut, säger Hanna Castenheim. Min häst är stor, 176 cm över manken, så hunden lyckades inte bita mig.

Men hästen blev rädd och kastade av Hanna som landade på grusvägen och sedan hamnade ned i ett dike. Därefter förvinner hästen hemåt mot stallet medan hunden drog iväg mot travbanor som finns i närheten.

Oskadda
Hanna fick senare söka upp sjukvård med smärta i nacken och hästen fick undersökas av en veterinär som konstaterade att den klarat sig bra.
– Jag fick plocka gruskorn från hela ryggen. Men värken i nacken är nog mest ett muskulärt problem så det löser sig nog.

Sökte med fyrhjuling
En person i grannskapet såg att hästen sprang lös mot stallet och förstod att något hade hänt.

– Ja, den personen åkte ut med en fyrhjuling och började söka efter mig.

Många ställde också upp och sökte efter hunden, en stor hund av typ Cane corso. Men den var försvunnen. Men något liknande har hänt inom samma område förut, menar Hanna.

– En person berättade efteråt att hon råkade ut för samma sak för ungefär 1,5 år sedan. Hon blev då hämtad med ambulanshelikopter och har inte kunnat rida sedan dess.

Om ni har tips på vems hund det kan vara som har sprungit lös i området, tipsa oss gärna på tidningen. Kontaktinformation finns på sidan två i denna tidning.

Uffe Lindeborg
uffe@vallentunanya.se