NYHETER 2024-05-30 KL. 09:51

Många testade Gustavs uddes utegym

Av Anneli Leijel

I söndags invigdes det nya utegymmet vid Gustavs udde. Det är på tillfälligt besök i fem veckor. Men om det faller väl ut så kan det komma tillbaka.

– Nu testar vi och ser hur många som använder det och vad man tycker om det, säger Andreas Fält, idrottsstrateg på Vallentuna kommun.

Många testade Gustavs uddes utegym
GRANNE. – Det behöver finnas lite mer här nere vid Gustavs udde. Jag tror absolut att jag kommer att använda gymmet. Vi får se till att använda det så att det blir kvar, säger Madeleine som bor i Västra Bällsta. Foto: Roffe Andersson

Det nya utegymmet är väl synligt där det står på gräset, nära gångvägen och med Gustavs Udde badplats i bakgrunden. En som passade på att testa gymmet när hon promenerade förbi med sina vänner var Madeleine som själv bor i Västra Bällsta.

– Det behöver finnas lite mer här nere vid Gustavs udde. När man tar en joggingtur så kan man stanna till här och köra ett varv. Jag tror absolut att jag kommer att använda det, vi får se till att använda det så att det blir kvar, säger Madeleine.

Glada testpersoner

En annan som provade den ena maskinen efter den andra var Christoffer. Han är uppvuxen i Västra Bällsta, men bor i Riala. Idag, på Mors dag, var han och hälsade på sin mamma som bor här.

– Det är ett väldigt fint och bra gym. Kul att det finns, säger Christoffer.

PROVTRÄNAR. – Jättekul att det finns ett gym nära oss nu, säger Chaza som bor nära Gustavs udde. Både hon och sonen Jaud testade gymmet denna soliga söndag. Foto: Roffe Andersson

En familj som bor väldigt nära utegymmet berättar att de sett flera som använt det sedan det kom på plats den 22 maj.

– Vi bodde i Solna tidigare och där fanns utegym, men vi har inte sett så många här. Jättekul att det finns ett nära oss nu, säger Chaza. Både hon och sonen Jaud testade gymmet.

Gymmet vid Gustavs udde kommer från ett företag. Ett likadant gym finns på Vallentuna IP och som nu står där permanent.

Tanken från kommunens sida med att ställa upp ett gym på prov i fem veckor är att se hur många som använder det och höra vad invånarna tycker om det. Via en QR-kod som sitter väl synligt på en skylt intill, kan gymbesökaren enkelt gå in med sin mobil och svara på några frågor i en enkät.

– Redan efter några dagar hade 25 personen gjort enkäten. Det är ett jättebra resultat och vi hoppas på många fler svar, säger Andreas Fält, idrottsstrateg på Vallentuna kommun.

Företaget lånar ut gymmet gratis och skulle kommunen bestämma sig för att köpa det så är det enligt Andreas Fält underhållsfritt.

PROVAR. Andreas Fält är idrottsstrateg på Vallentuna kommun. – Nu testar vi att ha ett utegym här, ser hur många som använder det och vad man tycker om det, säger han. Foto: Roffe Andersson

– Vi har haft gymmet på Vallentuna IP i åtta månader och bara spänt en skruv under den tiden.

Utvecklingsmöjligheter

Det tillfälliga utegymmet är också en del av kommunens projekt med att se över ytorna vid Gustavs udde.

Tjänstemännen på teknik- och fastighetsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen utreder hur området vid Gustavs udde ska utvecklas. Det kommer bli mer av medborgardialog framöver och kommunen har också specifikt bjudit in Västra Bällsta Villaägareförening till dialog.

NÖJD. Jonathan Björkehag är ordförande i Västra Bällsta Villaägareföreningen. Han säger: –Vi i villaägareföreningen uppskattar hela initiativet för utveckling av närområdet vid Gustavs udde. Vi hoppas det blir uppskattat att kunna träna här. Foto: Roffe Andersson

Jonathan Björkehag är ordförande i villaägareföreningen. Han säger:

– Vi i Västra Bällsta Villaägareförening uppskattar hela initiativet för utveckling av närområdet vid Gustavs udde. Det är roligt och givande att göra det tillsammans med kommunen. Vi hoppas det blir uppskattat att kunna träna här.