NYHETER 2022-06-09 KL. 12:50

Majblomman tillbaka efter pandemin

Av Anneli Leijel

Majblomman tillbaka efter pandemin
SKYLTFÖNSTER. Ordförande i Majblomman Vallentuna, Eva Niklasson och hennes man Mats, samt sekreterare Anne-Marie Eklund, sätter upp utställningen om organisationen Majblomman i kulturfönstret, Vallentuna Kulturhus. Foto: Roffe Andersson

Efter två års uppehåll kunde mellanstadieelever åter sälja vanliga majblommor på gator och torg. Flera skolelever i Vallentuna var med och sålde och nu har resultatet kommit.

– Det blev ett jättefint resultat. Vi är nästan uppe i samma siffror som 2019, före pandemin. Eleverna har varit väldigt duktiga, säger Anne-Marie Eklund, sekreterare i Majblomman Vallentuna.

År 2019 sålde eleverna för 314.234 kronor och i år, när både traditionella pins och kransar samt digitala blommor sålts, blev förtjänsten 303.229 kronor.

– Mest är det vanliga blommor som sålts, men en del har köpt digitala blommor också, berättar Anne-Marie Eklund.

Av de sju Vallentunaskolor som var med i år gick det bäst för Bällstabergsskolan. De sålde för hela 113.227 kronor. När en klass bestämmer sig för att sälja, går 10 procent av behållningen till det enskilda barnet, 10 procent till skolan för något gemensamt och 80 procent till Majblommans verksamhet.

Det som säljs lokalt i Vallentuna går till Majblomman i Vallentuna. Sedan kan enskilda familjer som har en tuff ekonomisk situation söka stöd från Majblomman. Det kan till exempel handla om bidrag för att köpa skor, kläder och betala fritidsaktiviteter som familjen annars inte skulle ha råd med.

– Det finns alltid pengar att söka, och alla familjer som bor här i kommunen och har barn under 18 år är välkomna att söka, säger Anne-Marie Eklund och tillägger:

– Jag vill rikta ett stort tack till alla barn som sålt och alla lärare och föräldrar som hjälpt till. Det betyder att Majblomman kan ge ekonomiskt stöd till fler barn i Vallentuna.

Anneli Leijel
anneli@vallentunanya.se