NYHETER 2022-03-17 KL. 15:00

”Man kan säga att jag har Tjorven att tacka för mycket”

Av Daniel Bergholm

Tv-aktuella Mosslings väg från uppväxten i Bällsta till prisad skådespelare

”Man kan säga att jag har Tjorven att tacka för mycket”
MER PLATS. Vallentunasonen och guldbaggevinnaren Anders Mossling får mer utrymme för sin karaktär i den nya säsongen av Bäckström. Foto: Inger Ronnenfelt

Vallentunafostrade Anders Mossling är i ropet igen. Den här gången med den andra säsongen av tv-serien Bäckström som hade premiär den 8 mars.

– Jag är mycket mer involverad den här gången, säger han.

I Bäckström, som är en svensk kriminalserie där bland annat Kjell Bergqvist har huvudrollen, spelar Anders Mossling karaktären Gurra G som enligt honom är en person som sticker ut.

– Jakterna efter tjuvarna är som på film för honom, medan för övriga karaktärer så är det på riktigt. Det är en svår roll att spela eftersom det är en ständig balansgång i om det är trovärdigt eller fånigt, säger Anders Mossling.

I första säsongen av Bäckström fick han inte en så stor roll, men redan innan de visste att det skulle bli en säsong två fanns planerna på att utöka delaktigheten för Gurra G.

– Men det gick väldigt bra för serien och ganska direkt så bestämde sig regissören för att det skulle bli en andra säsong, säger han.

Fantastisk barndom
Något man kanske inte vet om Anders Mossling, är att han är uppväxt på Lagmansvägen i Bällsta under 60-,70- och 80-talet. Han minns tillbaka till en tid med mycket värme.

– Min barndom var fantastisk, det var så fritt och tillgängligt och fullt med bra människor, säger han.

Grundskoletiden spenderades på Karlbergsskolan och på Hjälmstaskolan.
– Det var väl som det var på den tiden, säger han och skrattar till.

– Det var en bra skolperiod, man slogs lite, körde lite sporter på skolgården, stod i rökrutan (även om inte jag gjorde det), sen gick man på sina första discon.

Anders Mossling var en kille som ville testa på det mesta – längdskidor, friidrott, teater i Åbybergskyrkan, det enda som inte fungerade för honom var att spela ishockey.

Sökte teaterskola
Att vägen skulle utstaka sig till att bli skådespelare var till stor del slumpmässig, men ett avgörande moment var när han lyssnade på ett radioprogram året 1981. Skådespelaren Maria Johansson, som spelade Tjorven i Saltkråkan, satt då i studion och berättade om hur man kunde bli skådespelare.

– ”Sök bara till teaterskolan”, sa hon i programmet, och det gjorde jag, säger han och fortsätter.

– Jag kom inte in, men jag gick vidare något steg och fick känslan av att det här var möjligt. Man kan säga att jag har Tjorven att tacka för mycket.

Under lång tid jobbade han med teater och testade lyckan både i Italien och Danmark under slutet av 80- och början av 90-talet. Fram tills för bara några år sedan var det teater som gällde för Anders del, sen kom det stora genombrottet på tv-duken. Filmen Yarden släpptes 2017 och var hans första stora roll.

– Man kan nog säga att det var lite nybörjartur. I den rollen spelade jag mest mig själv, och jag kunde få vara så förvirrad och hopplös som jag själv kände mig, säger han.

Guldbaggevinnare
För sin roll i Yarden vann han en guldbagge för bästa manliga huvudroll.

– Det kändes lite overkligt. Jag skulle säga att det är tack vare den rollen som gjort att jag har kunnat fortsätta filma, säger han.

Att jobba med skådespeleri hela karriären var inte något han räknade med. Tankarna har funnits på om han skulle testa något annat, speciellt när det gått lite trögare.

– Det har funnits perioder när jag tänkt att det inte kommer gå, men samtidigt har jag aldrig kommit på vad jag skulle göra i stället, säger han och skrattar till.

Idag växlar han mellan att bo i Stockholm och Köpenhamn, och håller just nu på med en teaterpjäs i Danmark under våren 2022. Däremot har han inte glömt bort sina rötter och besöker fortfarande Vallentuna regelbundet.

– Jag har min bror kvar i Vallentuna, så jag åker ut dit ibland. Däremot hittar jag knappt runt längre, det har hänt otroligt mycket sedan min uppväxt, säger Anders Mossling.

Daniel Bergholm
daniel@vallentunanya.se